JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundet vurderer drastisk opptrapping av vekterstreiken - vil kunne lamme store deler av Norge

Arbeidsmandsforbundet har sendt ut en pressemelding om at de vurderer streikeuttak som kan få alvorlige konsekvenser.

Jan-Erik Østlie

ane.borrud@lomedia.no

– Norsk Arbeidsmandsforbund organiserer cirka 4300 vektere og vurderer nå ytterligere uttak som kan få alvorlige konsekvenser. Ved å ta ut bredt Anita Johansen. Lufthavner vil måtte stenge, oljeindustrien vil i stor grad måtte stenge ned, tilgangen til kontanter vil stoppe opp og mye av kritisk infrastruktur vil stå ubevoktet. Store deler av alle alarmer i private hjem vil ikke bli respondert på, åpner pressemeldingen.

Derfor streiker vekterne

– Vi må synliggjøre alternativene

Forbundsleder Anita Johansen sier at hensikten med pressemeldingen er å synliggjøre hva som er konsekvensene dersom forbundet velger å ga hardt ut i neste streikeuttak.

– Har dere planer om å ta en bred opptrapping av vekterstreiken?

– Det er klart vi har planer om det, men vi har ikke tatt en beslutning om det, sier Johansen.

Vekteren Daniel (28) må ha to ekstrajobber: – Vi kan ikke fortsette å bli tråkka på

Endrer strategi?

Hittil har strategien til forbundet vært å skjerme kritisk viktige funksjoner, som flyplasser og helsetjenester.

– Strategien vi har hatt fram til nå er å ikke ramme flysektoren, siden den er så hardt rammet av koronakrisen. Men klart at vi må vurdere strategien fortløpende. Dette kan tas som et signal om at vi foretar en dreining av strategien, sier forbundslederen.

Renholderne må vente: Seks oppgjør er utsatt til vekterstreiken er over

Ikke samkjøring med Parat

I går meldte Klassekampen at vekterne som er i streik i Parat også vurdere nye grep, etter mange dager i streik uten nye tilbud fra NHO Service og Handel.

– Vi har medlemmer som har ekstra røykdykkeropplæring og fungerer som røykdykkere på natt og helg på Ormen Lange-anlegget på Aukra. Om vi tar ut dem i streik, vil gasseksporten til England måtte stenges av sikkerhetshensyn, sa forhandlingsleder Lars Petter Larsen i Parat til avisa.

Ifølge forbundslederen har ikke Parat og Arbeidsmandsforbundet blitt enige om å samkjøre presset mot arbeidsgiversiden.

– Så vidt jeg vet er det helt tilfeldig at Parat kommer med et lignende utspill som oss. Men vi er godt inne i tredje uka av streik, og nå synes vi at det bør skje noe fra arbeidsgiversiden. Dette er den måten vi kan synliggjøre det på når vi er i konflikt, sier hun.

Vi ber om at resten av Norge ser verdien i yrket vårt, skriver vekter Karina

Ikke liv og helse

Vekterstreiken i 2012 endte i tvungen lønnsnemd. Det er ikke en situasjon forbundet ønsker å ende opp i på nytt.

– Selv om vi vurderer å trappe opp streiken ved å ta ut kritisk viktige funksjoner, så skal vi fortsatt skjerme liv og helse, sånn at regjeringen ikke får påskudd til å gå inn for tvungen lønnsnemnd, understreker Johansen.

Dersom vekterne skal trappe opp streiken, må de varsle motparten og Riksmekleren minst fire dager før. Forbundet har ikke sendt noe varsel om opptrapping, så det vil uansett ikke skje før tidligst i neste uke.

– Men denne pressemeldingen er et forvarsel om det som kan komme, sier Johansen.

Og legger til:

– Nå ligger ballen ligger hos arbeidsgiversiden. Vi kan streike lenge, og økonomien er god.

Vekterstreiken står bom fast – lønn, lærlinger og ufrivillig deltid er stridstema

– NHO Service og Handel er klare

Adm. direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel sier til Arbeidsmanden at NHO Service og Handel er klare til å sette seg ned med motpartene straks de er klare for dette.

– Dette er de kjent med, sier Kaltenborn.

Anita Johansen er ikke imponert over svaret.

–Vi gikk til streik fordi vi ikke godtok det som kom på bordet under meklinga. For at vi skal settes oss ved forhandlingsbordet igjen, så må arbeidsgiverne komme med et forslag som gjør det verdt å sette seg ned, parerer hun.

Ifølge forbundslederen har ikke Arbeidsmandsforbundet fått noen signaler fra motparten om at de vil komme med noen nye tilbud.

– En forhandling forutsetter at det er noe å forhandle om. De ønsker tydeligvis ikke å gi etter for noen av kravene våre. Skal vi sette oss ned å diskutere, må de være villige til å gi oss et grunnlag å forhandle på. Det er det jeg mener med at ballen ligger hos arbeidsgiversiden, avslutter hun.

Samleside om vekterne

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse