JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Leder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen.

Bjørn A. Grimstad

Statsbudsjettet 2022

Her er Arbeidsmandsforbundets dom over det nye statsbudsjettet

Forbundsleder Anita Johansen mener det er begrenset hva Støre-regjeringen kunne ha rukket å endre på i statsbudsjettet denne gangen.10.11.2021
10:31
12.11.2021 09:52

ane.borrud@lomedia.no

– Men det betyr ikke at vi glemmer løftene. Det betyr at vi har en forventning om at mer er på plass i statsbudsjettet som legges fram neste år, sier Johansen. 

14. oktober tok den nye Støre-regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet over etter Solberg-regjeringen med Høyre, KrF og Venstre. Da Støre-regjeringen la fram forslag til endringer i statsbudsjett i går, hadde den hatt snaue fire uker på seg til å gjøre endringer på budsjettet den blå regjeringen la fram. 12. oktober.

Johansen hadde dermed ikke hadde så høye forventninger til endringer i neste års statsbudsjett.

– Vanligvis bruker en regjering hele året på å få statsbudsjettet på plass. Denne regjeringen har hatt kort tid på seg. Jeg forventet symbolpolitikk som viser en ny retning, men ikke at alt skulle komme på plass med en gang, sier hun.

Oversikt: Slik treffer det nye statsbudsjettet lommeboka

Flytter på 18 milliarder

– Vi flytter på 18 milliarder kroner totalt, og det er mer enn Solberg gjorde da hun tok over i 2013, sa statsminister Jonas Gahr Støre til NTB da hans regjering la fram sitt forslag til endringer i den borgerlige regjeringens budsjettforslag for 2022.

Der har Støre-regjeringen ryddet plass til milliardkutt i elavgiften og ferjeprisene, satt av penger til en bedre pendlerordning og til at ingen skal miste arbeidsavklaringspengene over nyttår. Arbeidstilsynet får økte midler, og kampen mot arbeidslivskriminalitet skjerpes. Det er også satt av over 100 millioner kroner til å legge til rette for flere læreplasser og for å forsterke oppfølgingen av elever ute i bedrift. Og første skritt på veien til en dobling av fagforeningsfradraget blir tatt.

Aktuelt: Regjeringen legger ikke bort ostehøvelen – fortsetter å kutte i statlige budsjetter

Kutt i vei og Stad skipstunnel

Men den nye regjeringen vil ikke bruke så mye som en oljekrone mer enn sin forgjenger. Dermed har Støre-regjeringen måtte kutte i flere av Solberg-regjeringens poster.

Investeringer i riksveiene reduseres med 270 millioner kroner, tilskudd til tryggere skoleveier og nærmiljøer reduseres med 20 millioner kroner og driftstilskuddet til Statens vegvesen reduseres med 2,5 millioner kroner.

– At de kutter i trygg skolevei høres helt merkelig ut. Kanskje det er har en forklaring i at fylkeskommunene ikke har brukt opp tidligere bevilgninger, spør Johansen seg.

Regjeringen har også foreslått å gi byggingen av Stad skipstunnel 365 millioner kroner mindre enn den forrige regjeringen hadde satt av. Forklaringen er at oppstarten av prosjektet er forsinket.

«… det antas at inngåelse av avtale om totalentreprise forskyves til 2023. Forsinkelsen skyldes i hovedsak at anskaffelsesprosessen vil ta mer tid enn tidligere antatt. Videre vil en del forberedende arbeider bli forskjøvet til 2023», skriver regjeringen.

Dermed er ikke Anita Johansen bekymret for skipstunnelens framtid.

– Men vi fortsetter å følge med, selvfølgelig, slår hus fast.  

Denne skaper debatt: Fagbevegelsen raser over regjeringens feriepenge-grep

Ingenting til mineraler

En ting forbundslederen er skuffa over, er ta det ikke er satt av mer penger til Norges geologiske undersøkelse (NGU), slik at etaten kunne ha kartlagt flere mineralområder i Norge. I regjeringsplattformen Ap og Sp meislet ut i Hurdal, var det for første gang et eget avsnitt om mineraler, med ni punkter om hva regjeringen vil gjøre på dette området.

Et av dem var at regjeringen vil øke kartleggingen av mineralressurser både på land og på sokkelen, med særlig vekt på mineralområder som kan spille en stor rolle i det grønne skiftet, for eksempel sjeldne jordarter.

– Jeg hadde hatt en forventning om at regjeringen ville sette av mer penger til kartlegging av mineraler. Mange av de andre punktene trenger mer tid og forarbeid for å bli gjennomført, men mer penger til NGU hadde jeg håpa på, sier Johansen.  

Hun har store forventninger til den nye regjeringenes satsing på mineralnæringen framover.

– Den må få på plass mer risikokapital, mye mer til kartlegging og offentlig styring på de ikke-fornybare ressursene. Den må sørge for at det drypper mer på kommunene og fylkene, så de ser nytten av å tilrettelegge for mineralnæringen, og det må satses på forskning på hvordan overskuddsmassene kan brukes til noe nyttig sånn at deponiene blir mindre, ramser forbundslederen opp.

Mye delt: Rundt 10.000 rammes av regjeringas kutt i Nav-stønad

Mer til flom- og rassikring

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) på sin side får mer penger av Støre-regjeringen. Totalt 58 millioner kroner ekstra skal gå til flom- og skredforebygging, samt at direktoratet får 2 millioner ekstra kroner til driftsutgifter.

– Det er positivt at det settes av mer til å forhindre ras og flom, noe vi vet kommer til å øke framover.

I tillegg har regjeringen satt av en egen post på 40 millioner kroner til sikringstiltak mot sørpeskred fra Vannledningsdalen på Svalbard over Svalbardbudsjettet. Dette er siste ledd i arbeidet for å trygge sentrum av Longyearbyen.

– Longyearbyen er og skal fortsette å være et norsk familiesamfunn. Da må bebyggelsen sikres mot skred. Vi foreslår derfor å bevilge 40 millioner kroner i 2022 til sikringstiltak mot sørpeskred, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl i en pressemelding.

Forbundsleder Anita Johansen er ikke uenig i det. Men legger til:

– Det skal mer til enn trygghet for skred for få norske familier til å bosette seg på Svalbard. De må ha noe å leve av også. Vi trenger trygge og forutsigbare heltidsjobber på Svalbard for å få familier til å bosette seg der, poengterer hun.

Mye lest: Ny lønnstillegg-rekord i hotellkjedene: Scandic-tilsette får 1 krone meir i timen

Forventninger til 2023

Siden Støre-regjeringen har hatt så kort tid på seg til å legge fram forslag til endringer i statsbudsjettet for 2022, velger Anita Johansen å se gjennom fingrene på at en del av løftene i Hurdalsplattformen ikke er oppfylt.

– Det betyr ikke at vi glemmer løftene. Det betyr at vi har en forventning om at mer er på plass i statsbudsjettet som legges fram neste år, sier forbundslederen.  

Summa summarum mener hun at det nye forslaget til statsbudsjett har en riktig kurs, og at Arbeidsmandsforbundets medlemmer vil sitte igjen med mer penger i lommeboka.

– Og det er jo det som teller, avslutter hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.11.2021
10:31
12.11.2021 09:52Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet


Flere saker