JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Åpner innleieforbudet for flere kriminelle arbeidsgivere i Norge?»

Med endringene som ble gjort for inn- og utleie før jul, kan det fort bli flere utenlandske firma som bedriver lønnstyveri, skriver Dagfinn Henrik Olsen.

Med endringene som ble gjort for inn- og utleie før jul, kan det fort bli flere utenlandske firma som bedriver lønnstyveri, skriver Dagfinn Henrik Olsen.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
I desember 2022 vedtok Stortinget forbud og innstramninger i inn- og utleie i Norge.

Dette som en del av regjeringens plan om «å rydde opp i norsk arbeidsliv». Men blir det egentlig bedre?

I juni 2022 hadde NRK en sak om et firma fra Spania, som hadde fått en kontrakt på en verft i Norge, der de skulle installere heiser på cruise skip.

Etter at Arbeidstilsynet hadde vært på besøk, viste det seg at de manglet både arbeidskontrakter, lønnsslipper eller oversikt over antall timer de ansatte hadde jobbet. Dette førte til den høyeste boten Arbeidstilsynet noen gang hadde skrevet ut.

Arbeidstilsynet trakk så tilbake boten, etter flere pålegg om å vise både kontrakter og lønnsslipper mottok papirene de manglet. Selv om Arbeidstilsynet aldri så over de papirene, og sjekket om det som sto faktisk stemte, og at lønnen som ikke hadde blitt utbetalt ble utbetalt.

I FriFagbevegelse kunne man nylig lese om fortvilte arbeidere i et slovakisk firma, som ikke har fått lønn siden september. Fair Play Bygg ønsket et møte med disse arbeidstakerne, for å se om de har mulighet til å hjelpe de, men uten lønn siden september har de ikke råd til å komme seg til møtet.

Dette er bare to utenlandske firma vi vet om i Norge, som bedriver lønnstyveri. Og med endringene som ble gjort for inn- og utleie før jul, skal man ikke se bort ifra at det kan bli flere.

Grunnen er enkel: byggefirma i Oslo og Viken får ikke lov til å benytte seg av innleie, og vil derfor muligens heller ikke legge inn anbud på prosjekter her. Eller at de taper anbudene, for kostnadene med flere ansatte for å klare å ta toppene på byggeprosjektene har økt.

Samtidig kan utenlandske firma operere på norske byggeplasser i form av entreprise, men ikke følger samme spilleregler som norske bedrifter gjør.

De vil også kunne legge inn lavere anbud, få kontrakter, og når toppene nærmer seg, hente flere ansatte fra landet firmaet har hovedkontor, til dårligere lønns og arbeidsvilkår.

Når man da i tillegg har Arbeidstilsynet, som trekker tilbake det sterkeste virkemidlet de har, gebyrer, uten i det hele tatt å ha sjekket om alle krav er oppfylt.

Ja, da er fadesen komplett.

Mye lest: Maren leter etter folk som blir grovt utnyttet i arbeidslivet

Kommentar: «NHO skyver polske arbeidsfolk foran seg i en PR-kampanje»

Annonse
Annonse