JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FØRSTE SAMLING: Det nye landsstyret samlet for første gang på Sørmarka 22.–24. september.

FØRSTE SAMLING: Det nye landsstyret samlet for første gang på Sørmarka 22.–24. september.

Sidsel Valum

Landsstyret

Her er det nye landsstyret samlet for første gang

I september var det nye landsstyret i Skolenes landsforbund (SL) samlet for første gang – uten politisk kompass fra landsmøtet som vedtar nytt politisk program i november.29.10.2021
09:51
29.10.2021 09:51

Forbundsleder Mette Johnsen Walker ønsket det nye landsstyret i SL velkommen til sin første samling 22.–24. september på Sørmarka kurs- og konferansesenter.

– Det er første gang landsstyret sitter sammen uten å ha føringer fra et nytt landsmøte, da politikken for 2021–2025 bestemmes på del to av landsmøtet i november, sa første nestleder Jon Oddvar Holthe.

Han utfordret de nye landsstyrerepresentantene til å si noe om hvilke forventninger og ambisjoner de har til hva landsstyret skal jobbe med i den nye landsmøteperioden. Flere tok ordet.

– Det er sentralt for SL å ha en realistisk forventningsavklaring med grasrota. Vi kan ikke flagge en prosent herfra. Realismen må være til stede når vi skal inn og forhandle, sa Staale Bergersen fra SL Vestfold og Telemark, med henvisning til neste års hovedoppgjør og med årets stormfulle mellomoppgjør som bakteppe.

Utfordringene med Visma InSchool, rekruttering av yrkesfaglærere, hvordan arbeid med leirskole skal avregnes og lønnes, Fullføringsreformen, tillitsreform, skroting av ordningen med lærerspesialister, mangel på læremidler til nye læreplaner i Fagfornyelsen og mer vekt på overgang mellom barneskole og ungdomsskole samt mellom ungdomsskole og videregående skole, var andre saker som ble nevnt.

Syk i ferien: Kan rektor bare stryke høstferien min?

Utreder støtte til Norsk Folkehjelp

Rådgiver Heidi Gulbrandsen Smerud i Norsk Folkehjelp var invitert til landsstyret og fortalte om det samarbeidet Folkehjelpa i dag har med ulike forbund, som gjerne er fireårige avtaler om landprogram som går fra landsmøte til landsmøte. Hun redegjorde for tre prosjekter som kan være av interesse for SL å samarbeide om i henholdsvis Colombia, Kambodsja og Sør-Sudan.

– Dere skal innstille på om vi skal gå inn i et prosjekt over fire år med Norsk Folkehjelp, sa forbundsleder Mette Johnsen Walker. Hun anslo kostnadene til cirka 100.000 kroner i året.

– Det er store summer og et langtvirkende prosjekt er noe landsmøtet må bestemme, sa forbundslederen.

Landsstyret vedtok å gi AU i oppgave å forberede saken til forbundsstyret som vedtar en innstilling til landsmøtet på sitt møte 22. oktober, som er etter at dette bladet går i trykken. Hvis forbundsstyret vedtar å innstille på et langsiktig samarbeid med Folkehjelpa, blir saken lagt fram for landsmøtet.

Kunnskapsministeren lover lavere barnehagepriser: – Bare å glede seg til budsjettet kommer

Fullføringsreformen

– Fullføringsreformen er den største reformen i videregående opplæring siden R94. Det er over 100 tiltak som er omtalt i reformen, så den er viktig for oss.

Jeg er utrolig glad for at det blir vår regjering som skal jobbe med gjennomføringen av Fullføringsreformen i praksis, sa LO-sekretær Trude Tinnlund, som var invitert til landsstyret for å snakke om reformen.

– Det er jo spesielt at vi skal behandle høring på ny opplæringslov samtidig med alle tiltakene i Fullføringsreformen. For Fullføringsreformen vil sikkert også medføre behov for nye lovendringer – så det er litt rart at det kommer samtidig. Vi håper selvfølgelig at SL spiller inn merknader til oss så tidlig som mulig, så vi kan samarbeide om en god høringsuttalelse også der, sa Trude Tinnlund.

– Nå skal vi jobbe sammen med en rødgrønn regjering. Jeg er sikker på at SL og LO vil få ført fram våre synspunkter på en helt annen måte i framtida, sa Tinnlund.

Hun fikk med seg mange innspill fra landsstyret.

– Jeg jobbet med voksne minoritetselever en periode innenfor betong og tømring. De var flinke i praksis men hadde store problemer i norsk, sa Egil Gundersen fra SL Agder. Han understreket at mange aldri har hatt opplæring i engelsk og at de to fagene de slet mest med for å kunne fullføre et fagbrev var norsk og engelsk og at det bør legges bedre til rette for at de skal få tatt fagbrev.

Tillitsvalgt: Martin Christoffer Høy (33) er ny i landsstyret

Flere reformer

Henning Hansen, fylkesleder i SL Troms og grunnskolelærer i Lyngen kommune, orienterte landsstyret om Kompetansereformen og fortalte også hvordan hans egen kommune jobber. Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis har som målgruppe ansatte i barnehage og skole, barnehage- og skoleeiere, ansatte i PP-tjenesten og andre tverrfaglige tjenester i kommunene og fylkeskommunene.

– Vi er ofte alene som lærer i en klasse og opplever at elever tas ut i spesialundervisning. Vi får ikke bedre resultater i grunnskolen av at elever tas ut, og samtidig opplever ikke de elevene som tas ut å få et inkluderende fellesskap, sa Henning Hansen.

Flere tok til orde for å få flere yrkesgrupper inn skolen, for å styrke laget rundt eleven. Debatten i landsstyret skal inkluderes i det videre arbeidet til forbundsstyret med Kompetansereformen.

Forbundssekretær Geir Allan Stava orienterte om forslag til ny opplæringslov som Solberg-regjeringa har sendt på høring. Han trakk blant annet fram at det ikke står noe i det om lovfesting av at det skal være lærere til stede i alle undervisningstimer.

– Lærernormen blir brutt jevnt og trutt. Her må det skje noe. Statsforvalteren gir frist til slutten av april, men da er skoleåret nesten slutt. I dag lønner det seg å bryte loven. Vi må få inn i loven at det skal få konsekvenser å bryte normen, sa Stava. Han gjorde rede for en rekke punkter som er aktuelle for SL å komme med uttalelser om i høringa. Forbundsstyret skal jobbe videre med høringsuttalelsen.

Frontfagsmodellen og hovedoppgjøret

– Det er nytt for dette landsstyret at vi ikke har et nytt tariffpolitisk program. Vi har en knallgod debatt foran oss på landsmøtet, sa andre nestleder Bodil Gullseth.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO innledet til debatt om hovedtariffoppgjøret i 2022 med et innlegg om frontfagsmodellen – som var under angrep i vårens mellomoppgjør. Han understreket at den også er viktig for dem med høyere utdanning.

Landsstyret diskuterte forberedelser til hovedtariffoppgjøret og til høstens arbeidstidsforhandlinger. Oppstartsdato for forhandlinger om lærernes arbeidstidsavtale (SFS 2213) er 22. november.

Fylkesleder Berit Haagensen i SL Finnmark innledet til debatt om tillitsreform i skolen.

– Noe må vi rapportere. Hva skal bort? Vi får lov til å sette agendaen hvis vi vil. Vi må bruke dette første året sabla godt, sa Berit Haagensen.

En tillitsreform har stått høyt på lista over løfter fra den nye regjeringen.

Forbundssekretærene Lene Merete Bakkedal og Chris Gøran Holstad innledet til debatt om læremidler. Lene og Chris har vært representanter for SL i perioden januar til april i en arbeidsgruppe om kvalitet i læremidler i alle fag, nedsatt av Udir.

Oppfordring til fylkeslag

Etter forslag fra Hege Torsmyr i SL Møre og Romsdal, vedtok landsstyret en oppfordring til fylkeslagene om å ta kontakt med stortingsrepresentanter fra sitt fylke for å etablere kontakt. «Fylkeslagene kan eksempelvis nevne tre saker som de forventer at stortingsrepresentantene følger opp, basert på valgplakatene som ble spredt før valget», heter det i oppfordringen fra landsstyret – som henviser til valgplakatene fra SL hvor alle partier svarte på 25 spørsmål som angår skolepolitikk.

Tidligere forbundsleder Anne Finborud, tidligere første nestleder Terje Moen og æresmedlem og aller første forbudsleder i SL, Sverre Worum, var til stede og deltok i debatten.

29.10.2021
09:51
29.10.2021 09:51Mest lest

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

Ole Palmstrøm

Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom

Debatt

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Erlend Angelo

«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Jan-Erik Østlie

LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.

Jan-Erik Østlie

– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

Kommentar

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.

Brian Cliff Olguin

«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året

Martin Guttormsen Slørdal

Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). 

Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). 

Lise Åserud / NTB

Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet

Kommentar

Håvard Sæbø

«Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»


Flere saker