JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FØRSTE SAMLING: Det nye landsstyret samlet for første gang på Sørmarka 22.–24. september.

FØRSTE SAMLING: Det nye landsstyret samlet for første gang på Sørmarka 22.–24. september.

Sidsel Valum

Landsstyret

Her er det nye landsstyret samlet for første gang

I september var det nye landsstyret i Skolenes landsforbund (SL) samlet for første gang – uten politisk kompass fra landsmøtet som vedtar nytt politisk program i november.29.10.2021
09:51
29.10.2021 09:51

Forbundsleder Mette Johnsen Walker ønsket det nye landsstyret i SL velkommen til sin første samling 22.–24. september på Sørmarka kurs- og konferansesenter.

– Det er første gang landsstyret sitter sammen uten å ha føringer fra et nytt landsmøte, da politikken for 2021–2025 bestemmes på del to av landsmøtet i november, sa første nestleder Jon Oddvar Holthe.

Han utfordret de nye landsstyrerepresentantene til å si noe om hvilke forventninger og ambisjoner de har til hva landsstyret skal jobbe med i den nye landsmøteperioden. Flere tok ordet.

– Det er sentralt for SL å ha en realistisk forventningsavklaring med grasrota. Vi kan ikke flagge en prosent herfra. Realismen må være til stede når vi skal inn og forhandle, sa Staale Bergersen fra SL Vestfold og Telemark, med henvisning til neste års hovedoppgjør og med årets stormfulle mellomoppgjør som bakteppe.

Utfordringene med Visma InSchool, rekruttering av yrkesfaglærere, hvordan arbeid med leirskole skal avregnes og lønnes, Fullføringsreformen, tillitsreform, skroting av ordningen med lærerspesialister, mangel på læremidler til nye læreplaner i Fagfornyelsen og mer vekt på overgang mellom barneskole og ungdomsskole samt mellom ungdomsskole og videregående skole, var andre saker som ble nevnt.

Syk i ferien: Kan rektor bare stryke høstferien min?

Utreder støtte til Norsk Folkehjelp

Rådgiver Heidi Gulbrandsen Smerud i Norsk Folkehjelp var invitert til landsstyret og fortalte om det samarbeidet Folkehjelpa i dag har med ulike forbund, som gjerne er fireårige avtaler om landprogram som går fra landsmøte til landsmøte. Hun redegjorde for tre prosjekter som kan være av interesse for SL å samarbeide om i henholdsvis Colombia, Kambodsja og Sør-Sudan.

– Dere skal innstille på om vi skal gå inn i et prosjekt over fire år med Norsk Folkehjelp, sa forbundsleder Mette Johnsen Walker. Hun anslo kostnadene til cirka 100.000 kroner i året.

– Det er store summer og et langtvirkende prosjekt er noe landsmøtet må bestemme, sa forbundslederen.

Landsstyret vedtok å gi AU i oppgave å forberede saken til forbundsstyret som vedtar en innstilling til landsmøtet på sitt møte 22. oktober, som er etter at dette bladet går i trykken. Hvis forbundsstyret vedtar å innstille på et langsiktig samarbeid med Folkehjelpa, blir saken lagt fram for landsmøtet.

Kunnskapsministeren lover lavere barnehagepriser: – Bare å glede seg til budsjettet kommer

Fullføringsreformen

– Fullføringsreformen er den største reformen i videregående opplæring siden R94. Det er over 100 tiltak som er omtalt i reformen, så den er viktig for oss.

Jeg er utrolig glad for at det blir vår regjering som skal jobbe med gjennomføringen av Fullføringsreformen i praksis, sa LO-sekretær Trude Tinnlund, som var invitert til landsstyret for å snakke om reformen.

– Det er jo spesielt at vi skal behandle høring på ny opplæringslov samtidig med alle tiltakene i Fullføringsreformen. For Fullføringsreformen vil sikkert også medføre behov for nye lovendringer – så det er litt rart at det kommer samtidig. Vi håper selvfølgelig at SL spiller inn merknader til oss så tidlig som mulig, så vi kan samarbeide om en god høringsuttalelse også der, sa Trude Tinnlund.

– Nå skal vi jobbe sammen med en rødgrønn regjering. Jeg er sikker på at SL og LO vil få ført fram våre synspunkter på en helt annen måte i framtida, sa Tinnlund.

Hun fikk med seg mange innspill fra landsstyret.

– Jeg jobbet med voksne minoritetselever en periode innenfor betong og tømring. De var flinke i praksis men hadde store problemer i norsk, sa Egil Gundersen fra SL Agder. Han understreket at mange aldri har hatt opplæring i engelsk og at de to fagene de slet mest med for å kunne fullføre et fagbrev var norsk og engelsk og at det bør legges bedre til rette for at de skal få tatt fagbrev.

Tillitsvalgt: Martin Christoffer Høy (33) er ny i landsstyret

Flere reformer

Henning Hansen, fylkesleder i SL Troms og grunnskolelærer i Lyngen kommune, orienterte landsstyret om Kompetansereformen og fortalte også hvordan hans egen kommune jobber. Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis har som målgruppe ansatte i barnehage og skole, barnehage- og skoleeiere, ansatte i PP-tjenesten og andre tverrfaglige tjenester i kommunene og fylkeskommunene.

– Vi er ofte alene som lærer i en klasse og opplever at elever tas ut i spesialundervisning. Vi får ikke bedre resultater i grunnskolen av at elever tas ut, og samtidig opplever ikke de elevene som tas ut å få et inkluderende fellesskap, sa Henning Hansen.

Flere tok til orde for å få flere yrkesgrupper inn skolen, for å styrke laget rundt eleven. Debatten i landsstyret skal inkluderes i det videre arbeidet til forbundsstyret med Kompetansereformen.

Forbundssekretær Geir Allan Stava orienterte om forslag til ny opplæringslov som Solberg-regjeringa har sendt på høring. Han trakk blant annet fram at det ikke står noe i det om lovfesting av at det skal være lærere til stede i alle undervisningstimer.

– Lærernormen blir brutt jevnt og trutt. Her må det skje noe. Statsforvalteren gir frist til slutten av april, men da er skoleåret nesten slutt. I dag lønner det seg å bryte loven. Vi må få inn i loven at det skal få konsekvenser å bryte normen, sa Stava. Han gjorde rede for en rekke punkter som er aktuelle for SL å komme med uttalelser om i høringa. Forbundsstyret skal jobbe videre med høringsuttalelsen.

Frontfagsmodellen og hovedoppgjøret

– Det er nytt for dette landsstyret at vi ikke har et nytt tariffpolitisk program. Vi har en knallgod debatt foran oss på landsmøtet, sa andre nestleder Bodil Gullseth.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO innledet til debatt om hovedtariffoppgjøret i 2022 med et innlegg om frontfagsmodellen – som var under angrep i vårens mellomoppgjør. Han understreket at den også er viktig for dem med høyere utdanning.

Landsstyret diskuterte forberedelser til hovedtariffoppgjøret og til høstens arbeidstidsforhandlinger. Oppstartsdato for forhandlinger om lærernes arbeidstidsavtale (SFS 2213) er 22. november.

Fylkesleder Berit Haagensen i SL Finnmark innledet til debatt om tillitsreform i skolen.

– Noe må vi rapportere. Hva skal bort? Vi får lov til å sette agendaen hvis vi vil. Vi må bruke dette første året sabla godt, sa Berit Haagensen.

En tillitsreform har stått høyt på lista over løfter fra den nye regjeringen.

Forbundssekretærene Lene Merete Bakkedal og Chris Gøran Holstad innledet til debatt om læremidler. Lene og Chris har vært representanter for SL i perioden januar til april i en arbeidsgruppe om kvalitet i læremidler i alle fag, nedsatt av Udir.

Oppfordring til fylkeslag

Etter forslag fra Hege Torsmyr i SL Møre og Romsdal, vedtok landsstyret en oppfordring til fylkeslagene om å ta kontakt med stortingsrepresentanter fra sitt fylke for å etablere kontakt. «Fylkeslagene kan eksempelvis nevne tre saker som de forventer at stortingsrepresentantene følger opp, basert på valgplakatene som ble spredt før valget», heter det i oppfordringen fra landsstyret – som henviser til valgplakatene fra SL hvor alle partier svarte på 25 spørsmål som angår skolepolitikk.

Tidligere forbundsleder Anne Finborud, tidligere første nestleder Terje Moen og æresmedlem og aller første forbudsleder i SL, Sverre Worum, var til stede og deltok i debatten.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.10.2021
09:51
29.10.2021 09:51Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

De tre budsjettkameratene ble sent onsdag kveld enige om forslaget.

De tre budsjettkameratene ble sent onsdag kveld enige om forslaget.

Omar Jørgensen

SV og regjeringen går sammen om strømtiltak


Flere saker