Oljearbeidere vil streike i sympati med britiske kollegaer – venter på å få lov
Arbeidsretten skal bestemme om LO kan ta ut medlemmer i sympatistreik for oljearbeidere som har streiket i ni måneder.
Tillitsvalgt Christopher Talgø i Archer går gjerne i sympatistreik for de britiske oljearbeiderne i SLB UK.
Atle Espen Helgesen/Industri Energi
tonje@lomedia.no
Ni britiske oljearbeidere i SLB UK har streiket for å få tariffavtale siden 31. mars i fjor.
De er medlemmer i LO-forbundet IE&FLT, som ønsker å ta ut andre medlemmer på Ekofisk-feltet i Nordsjøen i sympatistreik.
Torsdag 18. januar startet saken i Arbeidsretten.
Varslet sympatistreik
LO-forbundet IE&FLT (tidligere Industri Energi) varslet sympatistreik den 6. september i bedriften Archer, som driver vedlikehold av brønner på Ekofisk-feltet.
De skulle ta ut 51 ansatte i sympatistreik fra den 27. september i fjor.
Industri Energi har forklart at aksjonen ble utsatt fordi Norges Rederiforbund, hvor bedriften Archer er medlem, er uenig i grunnlaget for å gå til sympatistreik.
Oljeservice-bedriften SLB UK, som ikke IE&FLT har klart å etablere tariffavtale med, er ikke medlem i Rederiforbundet.
– LO har saksøkt Rederiforbundet for å få avgjort hvorvidt de har anledning til å iverksette sympatiaksjon til støtte for den streiken som har pågått mot et britisk selskap i et halvt år. Vårt syn vil bli fremført i Arbeidsretten når saken kommer opp til behandling der, har kommunikasjonsdirektør Christine Korme tidligere skrevet i en e-post til Magasinet Industri Energi.
Streik på Ekofisk-feltet: Ansatte har streiket i sju måneder – nå har tre av dem fått sparken
– Dårligere vilkår
Oljeserviceselskapet Schlumberger Oilfield UK, som er en del av SLB UK, utfører brønnsimulering i Ekofisk-feltet på oppdrag for operatørselskapet ConocoPhilips.
De brukte fartøyet «Island Captain» på jobben da de britiske oljearbeiderne organiserte seg og krevde tariffavtale.
Det er her de streikende arbeiderne har jobbet til vanlig.
– Vi opplever at vi har mye dårligere arbeidsvilkår enn andre på norsk sokkel, sa en streikende arbeider, som ikke ønsker å bli navngitt, da han møtte forbundsstyret til tidligere Industri Energi.
IE & FLT mener de britiske medlemmene deres er grovt underbetalt og jobber altfor mye.
– De får heller ingen kompensasjon for overtid eller nattarbeid. Dette er sosial dumping, og slike forhold kan vi ikke akseptere på norsk sokkel, sier nestleder Ommund Stokka i en uttalelse.
Magasinet Industri Energi har flere ganger forsøkt å få en kommentar fra SLB UK til denne saken, men de har ikke besvart våre henvendelser.
Selskapet har tidligere uttalt til Stavanger Aftenblad at de er skuffet over at de ikke ble enige i meklingen de hadde i mars i fjor, men mener alle ansatte har en lovlig lønn, og at de har fått rettferdig kompensasjon.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har bedt Oljefondet, som har eierandeler i SLB, om å støtte opp om de streikende arbeiderne.
Fra dette skipet jobbet de streikende oljearbeiderne på oppdrag i Nordsjøen.
Christopher Talgø / Industri Energi
Svært uvanlig streik
De ni oljearbeiderne er nå inne i sin tiende måned med streik. Flere av de arbeiderne har fått oppsigelse mens de har vært i streik, noe LOs juridiske avdeling mener er rettsstridig og følger opp.
Christopher Talgø leder IE&FLT samarbeidskomité for oljeservice, som er en sammenslutning av tillitsvalgte i forbundet som jobber i oljeservicebedrifter.
Han er også tillitsvalgt i Archer, hvor det ble varslet sympatistreik.
– Det er ekstremt viktig at de ansatte får tariffavtale når de krever det. Oljeserviceavtalen, som vi har hatt i over 30 år, blir nå truet av handlingene til SLB UK. Vi vil se mer av slike situasjoner, hvor utenlandske arbeidsgiver ansetter utenlandsk arbeidskraft som skal jobbe på norsk sokkel eller på land, har Talgø tidligere sagt til Magasinet industri Energi.
Lokale klubber i landindustrien og i olja har bevilget penger som skal hjelpe de ni oljearbeiderne å bygge fagforening. I november i fjor var beløpet over 200 000 kroner.