VIL HA SLUTT PÅ URETTFERDIGHETEN: Mens de ansatte om bord i togene som passerer bussene til VY Buss på Eidsvoll får forskuttert sykepengene, må bussjåførene se til at de får det de har krav på selv. – Vi har samme logo på klærne og samme konsernsjef. Da synes jeg det er rett og rimelig at vi har de samme ordningene og, sier Kay Børresen.
Morten Hansen
Lønnsoppgjøret 2022
Bussjåførene har ennå ikke fått det de streiket for i 2020
For to år siden streiket bussjåførene for å få det de har avtalt med arbeidsgiver: Lønn på linje med de som jobber i industrien. Kravet gjelder fortsatt.
morten.hansen@lomedia.no
Bedre råd og ekstra tillegg til bransjer med dårlig lønnsutvikling. Dette er noen av kravene til LO i lønnsoppgjøret i industrien – oppgjøret som setter standarden for de som kommer etter.
Det er krav som gir gjenklang også hos Kay Børresen, tillitsvalgt for Norsk Jernbaneforbund (NJF) i Vy Buss på Eidsvoll. Han karakteriserer forventningen til medlemmene i NJF Buss på Eidsvoll som god, men spent.
– Folk forventer mer å rutte med, og litt til. Men det er realisme i våre forventninger, sier Børresen.
Han påpeker at den ti dager lange streiken i 2020 ikke bare handlet om mer penger.
– Vi streiket for å få det vi er blitt enige om, sier Børresen. Enigheten han viser til er bussbransjeavtalen, avtalen mellom sjåførene og arbeidsgiverne, hvor det står at sjåførene skal ha lønn på linje med industriarbeideren.
– Fortsatt er det et godt stykke til vi er der, konstaterer Børresen.
Pandemi og krig
Før streiken i 2020, viste tall FriFagbevegelse hadde hentet, ut at bussjåførene reelt sett hadde mindre å rutte med enn fem år tidligere – såkalt reallønnsnedgang. Til sammenligning hadde industriarbeiderlønnen økt mer enn prisveksten i samme periode.
Børresen mener at ingenting tyder på at forskjellene er krympet betraktelig.
– Problemet er at for hvert oppgjør vi har tatt inn på industriarbeiderlønna, har forskjellene økt ved neste oppgjør. For mens de som jobber i industrien har lokale oppgjør, må vi som jobber i bussen nøye oss med ett sentralt oppgjør, sier Børresen.
Han har likevel liten tro på at det er mulig å hente inn veldig store tillegg utover kravet om reallønnsvekst. En buss har store vinduer, og sjåførene ser hva som skjer utenfor.
– Vi er nettopp ferdig med en pandemi som hele samfunnet sliter med ettervirkningene av. Samtidig er det krig i Ukraina, som gir store ringvirkninger også i Norge. Det må vi bare erkjenne vil få innvirkning på årets oppgjør. Det betyr likevel ikke at vi kommer til å stå med lua i hånda, sier Børresen.
Aktuelt: Streikeviljen er stor blant bussjåførene, men for Else er høyere lønn mer håp enn tro
Sykepenger
For det er et krav som er nesten like viktig som penger for bussjåførene: Forskuttering av sykelønn.
Blir en bussjåfør syk, må hen selv sørge for å få sykepenger fra Nav. Veldig mange bedrifter har valgt å gjøre dette på vegne av sine ansatte. Deler av konsernet som Børresen og hans kollegaer jobber i, Vy, er et av dem.
Blir en konduktør i Vy Persontog syk, betaler Vy sykepengene og får refundert disse fra Nav. Sånn er det ikke for de som jobber i Vy Buss.
– Det synes vi er helt urimelig. Det er ansvarsfraskrivelse og definitivt ikke noe som får en syk sjåfør raskere tilbake i jobb.
Trenger ikke mer usikkerhet
Børresen påpeker at bussjåføryrket har høy gjennomsnittsalder og relativt lav utdannelse. Han tror mange får unødvendig dårlig økonomi under sykdomsperioden på grunn av blant annet lav digital kompetanse.
– For mange av våre medlemmer kan den digitale kontakten med Nav føre til at de ikke får registrert sykemeldingen på korrekt måte. Jeg kjenner til medlemmer som har ventet i månedsvis før sykepengene har kommet, sier Børresen.
I tillegg arter sykdom seg forskjellig. Han påpeker at noen sykdommer gjør det vanskeligere å holde oversikt over hva man skal, og ikke skal, gjøre.
– Det er forskjell på et knekt bein og psykisk sykdom. Sliter man psykisk, trenger man ikke å bli påført ekstra usikkerhet. Jeg tror trygghet rundt egen inntekt faktisk er noe arbeidsgiver vil tjene på. Forskuttering av sykelønn er et veldig viktig krav for oss. Det burde vært et krav som også arbeidsgiversiden så nytten av å innfri, sier Børresen.
Innsikt: Dette bør du vite om streik. 16 spørsmål og svar
Klare til kamp
Landsrådsleder i NJF Buss, Finn Arne Solberg, spår at årets lønnsoppgjør blir krevende.
En lønnsutvikling som ikke oppfyller det som er avtalt i bussbransjeavtalen, kombinert med fraværet av lokale oppgjør, gjør at lønnskravene vil bli høye.
– Skal vi bare få det samme som rammen for frontfaget, står vi i beste fall på stedet hvil. I tillegg er det flere krav, utenom lønn, som er viktige for oss, sier Solberg.
I tillegg til forskuttering av sykepenger, trekker han fram delte vakter, trafikksikkerhet og kompensasjon for «uforutsette forsinkelser på inntil 10 minutter».
I bussbransjeavtalen framgår det at forsinkelser på inntil ti minutter er innbakt i timelønnen.
– Vi får stadig beskjed fra våre medlemmer om at denne muligheten blir misbrukt, eller brukt feil. Det er noe vi må se nærmere på, sier Solberg.
Oppgjøret starter med kravutveksling 4. april, og skal være ferdig 22. april. Det er allerede bestilt tid hos riksmekleren 5. og 6. mai
– Vi går inn i dette som realistiske optimister og velger å tro at arbeidsgiver har skjønt at strikken ikke tåler å bli strekt for langt. For bussjåførene er klare til kamp, sier Solberg.
Fakta
* Bussbransjeavtalen i privat sektor forhandles med NHO Transport som motpart.
* Kravoverleveringen skjer mandag 4. april.
* Forhandlingene om ny tariffavtale er torsdag 21. og fredag 22. april.
* Ved eventuelt forhandlingsbrudd blir det mekling torsdag 5. og fredag 6. mai.
* En eventuell streik vil tidligst kunne starte lørdag 7. mai.
* De tre LO-forbundene Norsk Jernbaneforbund, Fellesforbundet og Fagforbundet, samt Yrkestrafikkforbundet (YTF), er parter i Bussbransjeavtalen.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.
André Kjernsli
Her er den nye lønna til kontoransatte
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland.
Jan-Erik Østlie