JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lekkede Uber-dokumenter avslører skruppelløs taktikk

Interne filer fra Uber viser at selskapet brukte etisk tvilsomme og potensielt ulovlige taktikker for å vokse globalt, ifølge en internasjonal medieavsløring.
Interne filer fra Uber viser at selskapet brukte etisk tvilsomme og potensielt ulovlige taktikker for å vokse globalt.

Interne filer fra Uber viser at selskapet brukte etisk tvilsomme og potensielt ulovlige taktikker for å vokse globalt.

DAVID SWANSON / Reuters / NTB

Medier i et titall land har gått sammen om å undersøke selskapet bak transportdelingsappen.

Mediene har tatt utgangspunkt i 124.000 lekkede hurtigbuffer-filer som The Guardian først fikk tilgang til. Disse viser angivelig at Uber utnyttet voldsepisoder mot egne sjåfører for å få støtte.

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

– Utnyttet vold mot egne sjåfører

Ifølge avsløringen var Uber-sjåfører utsatt for voldelige angrep, for eksempel under protester i Paris i 2016. Uber-sjåførene ble subsidiert og kunne kutte prisene, noe som truet taxinæringen.

– I noen tilfeller, da sjåførene ble angrepet, kastet sjefene i Uber seg raskt rundt for å dra fordel av det slik at de kunne få støtte i befolkningen og hos lovgiverne, skriver Washington Post, en av avisene som har deltatt i graveprosjektet.

Britisk høyesterett: Uber-sjåfører er ansatte og ikke selvstendig næringsdrivende

Erkjenner tidligere feil

Uber sier i en pressemelding at det er blitt gjort feil, men mener ansvaret hører hjemme hos den tidligere ledelsen under administrerende direktør Travis Kalanick. Han ble tvunget til å trekke seg i 2017 etter anklager om brutal ledelsespraksis og flere episoder av seksuell og psykologisk trakassering i selskapet.

– Vi har gått fra en tid med konfrontasjon til en tid med samarbeid og viser vilje til å møtes og finne felles grunn med tidligere motstandere, inkludert fagforeninger og taxiselskaper, skriver selskapet.

Kalanick avviser påstandene. En talsperson sier han aldri har foreslått at Uber skulle utnytte voldsepisoder på bekostning av sjåførene. Han sier han aldri ga samtykke til noe slikt.

Fordømmer avtale mellom Macron og Uber

I Frankrike skriver Le Monde, basert på dokumenter, tekstmeldinger og vitner, at Uber inngikk en hemmelig avtale med Macron da han var nærings- og industriminister i årene 2014 til 2016.

Macron skal ha strukket seg langt for å støtte Ubers kampanje for å bryte opp Frankrikes sterke drosjenæring. Meldingsutvekslinger mellom Uber-sjefer og Macron avslører at han var regnet som en nøkkelperson som i kulissene kunne hjelpe selskapet, skriver The Guardian.

Mye lest: SAS-pilotene frykter «skittent» angrep mot danske kollegaer

Sterk kritikk

Opposisjonspolitikere mener det tette samarbeidet kritikkverdig, og at det er hårreisende at det skjedde på et tidspunkt da den amerikanske transportgiganten forsøkte å unngå offentlige reguleringer.

Hadde «stoppknapp»

Ifølge medieavsløringen skal Uber også ha klart å omgå tilsyn av regulerende myndigheter fordi selskapet hadde bedre teknologiske løsninger.

The Washington Post skriver at Kalanick innførte en «stoppknapp» slik at man fra et annet sted kunne kutte tilgang til utstyr på et selskapets kontor i Amsterdam da myndighetene skulle gjennomsøke lokalet.

Annonse
Annonse