Senterpartiets landsstyre har vært samlet denne uken. Her fra åpningen mandag. Partileder Trygve Slagsvold Vedum får applaus av 1. nestleder Ola Borten Moe, 2. nestleder Anne Beathe Tvinnereim, parlamentarisk leder Marit Arnstad og generalsekretær Knut M. Olsen.
Heiko Junge / NTB
Landsstyremøte i Senterpartiet
Sp vil stanse oppsplittingen og tildele all togtrafikk på Østlandet til Vy
Senterpartiet har vedtatt at oppsplittingen av togtrafikken på Østlandet må stanses. I tillegg går partiet inn for å legge ned Jernbanedirektoratet.
Senterpartiet tar nå et tydelig standpunkt i striden om oppsplittingen av togtilbudet på Østlandet.
Regjeringen, som Senterpartiet også er del av, har lagt opp til en prosess hvor togtrafikken kan bli splittet mellom Vy og Flytoget. Jernbanedirektoratet er i dialog med de to selskapene om dette.
Dette sier landsstyret nå tydelig nei til.
– Senterpartiets landsstyre vil at prosessen med forhandlinger om togkjøring på Østlandet stanses, heter det i uttalelsen.
Landsstyret gjør det også klart at Vy bør få tildelt den samlede togkjøringen på Østlandet.
– Brudd med Hurdalsplattformen
Den mulige oppsplittingen av togtilbudet på Østlandet har skapt sterke reaksjoner, blant annet i fagbevegelsen. Men samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har forsvart prosessen.
Senterpartiets landsstyre mener på sin side at framgangsmåten er i strid med det Ap og Sp ble enige om i Hurdal i fjor høst. I den politiske plattformen slår regjeringen nemlig fast at de skal stanse både oppsplitting og konkurranseutsetting av jernbanen.
– At det ble regjeringsskifte, har tydeligvis ikke hatt en stor nok effekt på Jernbanedirektoratet. Tidligere i høst varslet de at Flytoget kunne få tildelt en av de to pakkene med togkjøring på Østlandet. De umiddelbare reaksjonene fra jernbanesektoren har vært forståelige og planene er i strid med det Senterpartiet og Arbeiderpartiet ble enige om i Hurdalsplattformen, skriver Sp-landsstyret.
Videre skriver de at direktoratet har stått i front for oppsplitting og ansvarspulverisering av jernbanen, «til stor motstand fra berørte ansatte, fagforeninger og tillitsvalgte.»
– Senterpartiets landsstyre har lite forståelse for hvilke samfunnsoppdrag Jernbanedirektoratet har å løse all den tid jernbanereformen ikke videreføres. Derfor er det riktig å planlegge for at direktoratet legges ned. Det vil spare samfunnet for unødig byråkrati, kostnader og ressurser, heter det i en uttalelse som ble vedtatt på Senterpartiets landsstyremøte tirsdag.
Jernbanedirektør Knut Sletta sier følgende om vedtaket i en skriftlig kommentar til NTB:
– Jeg opplever at vi har tillit fra Samferdselsdepartementet.
Utover dette ønsker han ikke å kommentere saken.
Overrasket: Vy-direktøren om å dele togtrafikken på Østlandet i to: – En beslutning med store konsekvenser
Nygård: – Må gjøre noe
Samferdselsminister Nygård har begrunnet delingen av trafikken på Østlandet i to pakker med at togkapasiteten er sprengt i tunnelen som går gjennom Oslo, og at Flytoget har konsesjon til å kjøre gjennom tunnelen 10 ganger hver time.
– For å få økt kapasitet til passasjerene på togene, må vi gjøre noe med det. Flytoget er en nøkkel, sa Ap-statsråden til NTB i september.
Nygård har imidlertid satt i gang en utredning av muligheten for å slå sammen Vy og Flytoget, som begge er statlige selskaper.
Mye delt: Hundrevis av jernbanefolk forlater Ap
Rødt er «svært fornøyd»
Torsdag må Nygård møte i Stortinget for å svare på en såkalt interpellasjon fra Rødts Geir Jørgensen om nettopp togtilbudet på Østlandet.
Jørgensen reagerer svært positivt på tirsdagens vedtak fra Senterpartiet.
– Sp har rett. Norsk jernbane skal ikke drives på anbud i fremtiden. Da trenger vi heller ikke et system rigget for anbud. Nå trenger vi å samle jernbanen, slik venstresiden lovet i valgkampen, ikke å splitte den opp enda mer, sier han.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge