Mandag fylles den aller største kongressalen i Folkets hus med delegatene på Fagforbundets landsmøte. Forbundsleder Mette Nord vil fortsatt ikke offentliggjøre om hun tar gjenvalg.
Leif Martin Kirknes
Fagforbundets landsmøte
Dette blir de viktigste sakene på Fagforbundets landsmøte
For eller mot levealdersjustering av pensjonen kan bli et av de viktigste politiske spørsmålene når Fagforbundet avholder sitt landsmøte
torgny@lomedia.no
Mandag 17. oktober klokka 10 åpner Fagforbundets landsmøte. I salen vil det sitte 300 delegater som representerer over 400.000 fagorganiserte.
Det er fem år siden sist det var landsmøte i Norges største fagforbund.
Fagforbundet har sterk innflytelse på LO. På toppen av forbundet sitter Mette Nord.
Mektig person
I kraft av sin posisjon er hun medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre. Hun møter i samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet. Med dagens regjering er dette et av de viktigste politiske foraene.
I kraft av sine posisjoner er Mette Nord en av Norges mektigste personer. Men når FriFagbevegelse spør henne om hva som er det viktigste spørsmålet på landsmøtet, kan svaret overraske:
– Det er å sette ned kontingenten.
Kontingent: 11.000 yrkesaktive medlemmer forlot Fagforbundet i fjor. Nå kan prisen på medlemskap bli satt ned
Styrke tariffmakten
Allerede på landsmøtets første dag skal forslaget om å sette ned kontingenten fra 1,4 prosent av bruttolønn til 1,25 prosent, behandles.
– Vi vil styrke vår tariffmakt ved å sette ned kontingenten. Når en er størst, kommer en først til bordet, da er det Fagforbundet som bestemmer, forklarer Nord.
Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, tror spørsmålet om å senke kontingenten blir det viktigste spørsmålet på Fagforbundets landsmøte som avholdes i Oslo fra 17. til 21. oktober.
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet organiserer alle yrkesgruppene i kommunene, og det er viktig med høy organisering både i kommunene og bedrifter som leverer tjenester til kommunene.
Forbundet har sett eksempler på tariffhopping, at arbeidsgiverne skifter tariffavtale for å få en avtale som er billigere. Hvis forbundet organiserer bredt, vil det ikke være mulig for arbeidsgivere å komme seg unna med en billigere tariffavtale.
Hinder for organisering
– Vi må være konkurransedyktig på pris, sier Nord, og innrømmer at den høye kontingenten er et hinder for mange ansatte i kommunene å bli medlemmer i forbundet.
Hvis en klarer å få alle over på samme tariffavtale, vil det bety bedre lønnsvilkår særskilt for de som leverer tjenester til kommunene.
Økte lønna med 100.000 kroner
Nord viser til det som skjedde etter de store renovasjonsskandalene med Veireno i 2016 som endte med at firmaet gikk konkurs. Der det ble avslørt svært dårlige arbeidsforhold for de ansatte.
– Da tok Oslo kommune og flere andre kommuner tilbake renovasjonen. Det førte til at de ansatte gikk 100.000 kroner opp i lønn, sier forbundslederen som mener at det ikke ble dyrere for kommunene.
Mange pensjonister
Det hjelper ikke at Fagforbundet er størst, og er mektigst. Fire av ti medlemmer er ikke i arbeid. Av de 400.000 medlemmene er det bare 234.000 som er yrkesaktive.
En del av forslaget om å sette ned kontingenten innebærer også at kontingenten for pensjonistene vil øke. Dette kommer det til å bli stor kamp om på landsmøtet.
Kontingent: Forslag om høyere kontingent for pensjonister setter sinnene i kok: – En usolidarisk tankegang
I egen regi
På bordet til Mette Nord ligger regjeringas handlingsplan mot sosial dumping. Når FriFagbevegelse treffer henne kommer hun rett fra en debatt om denne planen.
– Vi må styrke arbeidet mot sosial dumping, sier hun.
Det innebærer at kommunene må drive tjenestene i egen regi. Kommunene må drive virksomheten i egen regi. Bedrifter som leverer tjenester til kommunen må ha tariffavtale, og det må være seriøse kontrakter. Arbeidstakere skal være registrert som arbeidstakere, ikke som oppdragstakere.
Norgesmodellen
– Dette høres ut som Norgesmodellen.
Nord bekrefter det. Norgesmodellen i denne sammenheng er at det skal settes seriøsitets krav til alle offentlige innkjøpere. Regjeringen jobber med en slik modell og har lovt at den skal legges fram før jul.
Fagforbundet er opptatt av at det offentlige skal drive mest mulig i egen regi, og det gjelder ikke bare for å unngå sosial dumping
Oversikt: Hva er Oslomodellen, Skiensmodellen, Telemarksmodellen og Seriøsitetsbestemmelsene?
Mer fleksibelt
– Dersom en setter ut en oppgave på anbud, kan en bare justere kursen når det blir inngått en ny kontrakt. Det kan være hvert fjerde eller femte år. Hvis det offentlige driver virksomheten i egen regi vil en kunne gjøre endringer underveis, tilpasse og justere, uten at en trenger å endre kontrakter, sier Nord.
Hun mener at dette er i tråd med den norske modellen, hvor de ansatte blir tatt med på anbud utviklingsarbeidet, og en beholder kunnskapen i kommunen. Nord mener at når en kommune setter ut tjenester på anbud gjør en seg sårbar.
Dyrt med anbud
– Hvis en tjenesteleverandør går konkurs er kommunen ansvarlig for at tjenesten utføres.
Dessuten er det dyrt med anbud.
– Det er aldri noen som regner på transaksjonskostnadene ved å sette ut oppgaver på anbud, sier Nord.
Transaksjonskostnadene er de kostnadene en kommune får ved å utarbeide anbudsbeskrivelser, gjennomføre anbudsprosessen og kontrollere at tjenesten blir utført etter avtalen. Disse utgiftene slipper en hvis kommunen utfører oppgaven selv.
Mulig streik
Når landsmøtet starter, er det mulig at Fagforbundet er i streik. Fristen for meklingen i oppgjøret med Private barnehagers landsforbund (PBL) går ut omtrent samtidig med at Mette Nord holder sin åpningstale.
Den viktigste uenigheten i dette oppgjøret gjelder innføring av AFP. De ansatte i private barnehage mer ingen AFP-ordning. Det kan ikke Fagforbundet akseptere. Dette er også de to andre fagforbundene, Delta og Utdanningsforbundet, enige i.
Pensjonskommisjonen ligger fast
I vår kom pensjonskommisjonen med sin innstilling. Siste dag på landsmøtet går høringsfristen for forslag ut, og Fagforbundet kommer til å levere et svar sammen med LO.
– Vi har støttet hovedtrekkene i pensjonskommisjonens innstilling, og det ligger fast, sier Nord.
En viktig kritikk av pensjonsreformen er kritikken mot levealdersjustering. Levealdersjustering innebærer at folk må jobbe lenger for å oppnå samme pensjon når gjennomsnittlig levealder øker.
Pensjon: Nye forslag vil ramme unge: Vil nekte Josefine (22) å gå av som 62-åring
Store fagforeninger
Dette er et viktig element i pensjonsreformen, men vil også bli en diskusjon på landsmøtet. Viktige fagforeninger som Oslo, Tromsø, Vestland og Trøndelag har sendt inn forslag om å endre reglene om levealdersjustering. Det har også det sentrale pensjonistutvalget og ungdomsutvalget.
På et punkt mener hun at det er behov for justering. Det er at alderspensjonen for uføretrygdede blir levealdersjustert. Personer som mottar uføretrygd, mottar denne trygden fordi de ikke kan jobbe. De kan derfor ikke jobbe lenger for å øke sin pensjon.
Pensjon: LO-veteran angrer på at hun støttet Aps pensjonsreform: – Håpløst naivt
Svarer til valgkomiteen
Så til slutt kommer spørsmålet «alle» lurer på.
– Tar du gjenvalg som leder av Fagforbundet?
– Det svarer jeg til valgkomiteen, er Mette Nords svar på det. Men det er vel ingen som blir overrasket over svaret til komiteen er ja. Det har heller ikke sirkulert rykter om at hun får motkandidat til vervet som leder.
Hemmelig: Ingen får vite hvem som kan komme til å lede Fagforbundet de neste åra
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned. Over 200 ansatte er berørt: – Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Norske hjørnesteinsbedrifter kan forsvinne, advarer tillitsvalgte
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.
André Kjernsli