JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opinions partimåling oktober:

Ny måling: Lederskifte fører Venstre over sperregrensa

Venstre spretter over sperregrensa og MDG faller under. Det styrker den borgerlige siden 11 måneder før valget. Ap-velgerne har satt seg på gjerdet.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

helge@lomedia.no

Det er fortsatt rødgrønt flertall på Stortinget, men avstanden krymper på målingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB.

Det er et tegn på at det kommende stortingsvalget kan bli en thriller uten like.

– Rødgrønn side kan ikke ta det for gitt at det blir regjeringsskifte. Både Høyre og Frp gjør nye, gode målinger. Og når Venstre er over og MDG under sperregrensa blir det veldig jevnt. Nå reddes Arbeiderpartiet av Rødt. Det er ikke sikkert at Støre synes det er en veldig gunstig situasjon, sier valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh til FriFagbevegelse.

Overført i antall mandat er den rødgrønne ledelsen nå 88 mandater mot 81 borgerlige.

Utjevningsmandater kan vippe Erna av tronen ved neste valg. Slik fungerer ordningen

Guri-effekt?

Meningsmålingen er tatt opp rett i etterkant av landsmøtet til Venstre, hvor Guri Melby ble valgt som ny leder. For første gang siden februar er Venstre over sperregrensa hos Opinion, noe som gir viktige utjevningsmandater.

En oppslutning på 4,2 prosent nærmer seg valgresultatet for tre år siden, som var på 4,4 prosent. Det er en framgang på hele 1,7 prosentpoeng fra forrige måned.

Den nyvalgte lederen er godt fornøyd med målingen.

– Det er fint å se at vi er over sperregrensen på flere målinger for tiden. Vi hadde nettopp landsmøte, og jeg tror vi ser igjen den positive stemningen i partiet i disse målingene, sier Guri Melby til FriFagbevegelse.

– Folk er opptatt av at vi kutter klimautslipp for fjerde år på rad, satser på skolen og jobber for at flere skal inkluderes i arbeidslivet. Vi har et nytt lag på plass og vi gleder oss til valgkamp, legger hun til.

Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd

Partiet tar trolig tilbake velgere fra MDG, som raser fra rekordhøye 7,5 til 3,1 prosent på en måned.

– Av og til bommer målingene og spiller oss et puss. Det har tydeligvis skjedd her. Om det er denne eller den forrige målingen som ikke er helt riktig, er usikkert. Men at det har vært en overgang fra MDG til Venstre er stemmer nok, sier Johannes Bergh.

MDG er under sperregrensa for første gang siden april i fjor, og lekker velgere først og fremst til Venstre og SV.

Det får imidlertid store konsekvenser for styrkeforholdet mellom rødgrønn og borgerlig blokk, der de tre rødgrønne partiene må ha støtte fra Rødt for å sikre et flertall. Rødt har den fjerde målingen på rad på 4-tallet.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Ole Palmstrøm

Men KrF sliter

KrF sliter imidlertid fortsatt. Dannelsen av partiet Sentrum har på ingen måte hjulpet. Partiet faller med ett prosentpoeng og får sin svakeste oppslutning siden januar. Partiet ville kun kommet inn med én stortingsrepresentant hvis dette var valgresultat.

– Det er vanskelig å si hvilket utslag dannelsen av Sentrum har gitt, men det har uansett vært en del negativ publisitet rundt partiet, mener Bergh.

Mye lest: Lisbeth og Hans Kristian fikk sparken etter påstått tyveri av to stoler

Høyre ligger stabilt på 27-tallet og er landets desidert største parti. Erna Solbergs parti har vært størst i fem av ni målinger i år, og under nesten hele koronaperioden. Partiet avgir i liten grad velgere til andre partier, og har høy velgerlojalitet.

Åtte av 10 som stemte på Høyre ved stortingsvalget i 2017 sier at de ville stemt på Høyre dersom det var stortingsvalg i morgen.

Det samme kan ikke Arbeiderpartiet skryte av. Dagen etter en katastrofemåling på 18-tallet hos TV2, finner partiet nok en liten trøst i en framgang på 2,2 prosentpoeng. Men det er etter en rekordlav Opinion-måling i september.

– Det er et godt tegn for partiet at de ikke går ytterligere tilbake her, mener Bergh.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, innrømmer at det er en stor jobb som ligger foran partiet.

– Vi skal bruke alle krefter fremover på å sikre trygge jobber i hele landet, redusere forskjeller mellom folk og styrke vår felles velferd. Det er fortsatt et flertall som ønsker en ny regjering og en ny retning for landet. Skal vi få til regjeringsskifte trengs et sterkt Arbeiderparti, sier Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.

Regjeringen ga etter for press fra LO og NHO. Det berget 46.000 arbeidsplasser

Bakgrunnstallene viser at 20 prosent av tidligere Ap-velgere har satt seg på gjerdet. Lojaliteten til partiet er bare på 55 prosent. Partiet mister flest velgere til Senterpartiet.

Fremskrittspartiet går fram 2,2 prosentpoeng, til 12,5 prosent, som er den høyeste oppslutningen siden mars.

Rødt har den fjerde målingen på rad på 4-tallet, mens SV er stabiliteten selv og får 7,3 prosent denne gang, mens Senterpartiet har en tilbakegang på 1,8 prosentpoeng til 14,2.

Oktobermålingen

Utført av Opinion for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB (oppslutningen i september i parentes):

Arbeiderpartiet 22,0 (+ 2,2)

Høyre 27,4 (+ 0,4)

Fremskrittspartiet 12,5 (+ 2,2)

Senterpartiet 14,2 (- 1,8)

SV 7,3 (+ 0,4)

Venstre 4,2 (+ 1,7)

KrF 2,9 (- 1,0)

MDG 3,1 (- 4,4)

Rødt 4,6 (+ 0,2)

Andre 1,8 (+ 0,1)

Undersøkelsen er foretatt mellom 29. september og 4. oktober og er basert på 955 telefonintervjuer. Resultatet må tolkes innenfor en feilmargin som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng

Annonse
Annonse

Oktobermålingen

Utført av Opinion for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB (oppslutningen i september i parentes):

Arbeiderpartiet 22,0 (+ 2,2)

Høyre 27,4 (+ 0,4)

Fremskrittspartiet 12,5 (+ 2,2)

Senterpartiet 14,2 (- 1,8)

SV 7,3 (+ 0,4)

Venstre 4,2 (+ 1,7)

KrF 2,9 (- 1,0)

MDG 3,1 (- 4,4)

Rødt 4,6 (+ 0,2)

Andre 1,8 (+ 0,1)

Undersøkelsen er foretatt mellom 29. september og 4. oktober og er basert på 955 telefonintervjuer. Resultatet må tolkes innenfor en feilmargin som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng