JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt om innleie, dagpenger og oljestans

Nytt partiprogram: Slik vil Rødt bli kvitt kommersiell utleie av arbeidskraft

Rødt vil forby bemanningsselskap. Utleie skal skje gjennom en statlig arbeidsformidling. Og nå sier Rødt nei til en dato for avslutning av oljeproduksjonen.
– Ingen skal tjene seg rike på å leie ut arbeidsfolk, sier nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt.

– Ingen skal tjene seg rike på å leie ut arbeidsfolk, sier nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt.

Jan-Erik Østlie

heltge@lomeda.no

Mandag la Rødt fram sitt forslag til nytt partiprogram. Mye er gammelt nytt, men partiet har også fornyet sin politikk, spesielt på arbeidslivsfeltet.

Kommersiell utleie av arbeidskraft har partiet flagget motstand mot lenge. Rødt mener at bemanningsselskaper må forbys. Arbeidsformidling må fullt ut være en offentlig oppgave. Inntil dette er gjennomført, må det sikres at de som er ansatt i et bemanningsselskap har trygge, faste og hele stillinger, mener Rødt.

– Ingen skal tjene penger på arbeidsformidling. Det gir usikre arbeidsplasser og usikkerhet for den enkelte arbeider. Her må det offentlige inn og ta en rolle som arbeidsformidler, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Blant annet mener Rødt at produksjonsbedrifter kan leie ut til hverandre ved at det legges enda mer til rette for en slik utveksling.

Sjeldent eksempel: På denne byggeplassen er bemanningsbyrå og innleie fremmedord

Dagpengesatsen for liten

Martinussen mener regjeringen gjør altfor lite for å bekjempe ledigheten.

– Regjeringen forsøker å bekjempe ledigheten med å bekjempe de ledige. Vi ønsker å utbedre dagpengesystemet, blant annet slik at de ledige kan ta utdanning mens de er ledige og uten at de mister dagpenger. At ikke ledige må velge mellom utdanning eller dagpenger, sier Martinussen.

– Koronakrisa har vist oss hvor avhengige vi er av et sterkt felles sikkerhetsnett. Den har også vist oss at dagpengesatsene generelt er for lave, mener Rødt.

– Ledigheten vil bite seg fast på et høyt nivå. Mange vil miste jobben for godt, samtidig vil flere næringer ha behov for arbeidskraft i årene som kommer, mener Rødt.

I den første krisepakka som Stortinget vedtok, ble dagpengesatsen økt til 80 prosent av de første 300.000 av lønna. Over det er satsen 62,4 prosent, opp til 600.000.

Men de som fikk innvilget dagpenger før 20. mars, får ikke dagpenger etter økt sats. Det gjelder 40-50.000 arbeidsledige, som er en del av det samme pressede arbeidsmarkedet. De utsettes for en grov forskjellsbehandling.

Rødt vil gjøre forbedringene i dagpengeordninga permanente, og vi vil at de skal gjelde for alle.

– Det bør ikke være noen forskjell om du er ledig i en krisetid eller ikke. Vi mener de samme reglene som har eksistert i krisetidene skal være permanenter regler for ledige og permitterte, mener Marie Sneve Martinussen.

Rødt vil også gjeninnføre ferietillegget for dem som går på dagpenger.

60-prosentsregelen: Permitterte må takke nei til jobb – taper dagpenger

Strid om dato for oljestans

Rødt har tidligere satt en sluttdato for oljeproduksjon. Nå snur Rødt, og vil ikke lenger sette en dato.

– Det er ikke nødvendigvis den beste strategien i 2020 å sette en dato for noe som ligger 20 år fram i tid. Det viktigste er startdatoen for nedtrappingen som jo må være i dag. Alle virkemidler for den nedtrappingen er det full enighet om. Det betyr at vi skal slutte å lete etter olje og ikke åpne nye oljefelt. Så er vi uenige om å tidfeste sluttdatoen, sier Marie Sneve Martinussen.

Flertallet er også ganske stort. Ni av 11 i programkomiteen mener dette. En av de ni er Mímir Kristjánsson, som frontet dette synet også på det forrige landsmøtet i Rødt. Da tapte han avstemningen.

– Personlig synes jeg det er vanskelig å diskutere klimapolitikk med industriarbeiderne ved å sette en sluttdato. Da går debatten ofte i stå. Og diskusjonen dreier seg bare om et årstall. Det vi trenger nå er en lang og konkret plan for å trappe ned oljevirksomheten, mer Rødt-nestlederen.

Kommentar: «Derfor bør du elske streik»

Warning
Annonse
Annonse