Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Kjemper mot Nav:
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
Med det yngste barnet hjemme, fikk 35 år gamle «Ivana» namsmannen på et overraskende besøk. Oppdraget til namsmannen var å kaste ut familien på sju. Nå kjemper kvinnen for å slippe å flytte til ny bydel med barna.
Seksbarnsmoren, som Dagsavisen kjenner identiteten til, forteller at hun opplever seg presset til å flytte til en annen bydel i Oslo. Nav på sin side, lover å hjelpe henne.
Les Navs svar nederst i saken.
Torsdag hadde kvinnens advokat Ieva Zigure et møte med Nav Stovner, for å diskutere saken. Et møte som kom i stand etter at det ble kjent at Dagsavisen var på saken.
Kastet ut
Kvinnen har bodd i Norge i 10 år, og har hatt forskjellige leieforhold siden da. Leieforhold hun selv har skaffet seg på det private markedet, som er tøft å forholde seg til for en alenemor. Den siste tida har det vært satt søkelys på flerbarnsfamiliers situasjon som vanskeligstilte i Oslos boligmarked. I forrige uke intervjuet Dagsavisen forsker ved OsloMet, Jardar Sørvoll, som påpekte at særlig barnerike familier sliter med å komme inn i boligmarkedet.
Gjennom sin advokat og tolk, Ieva Zigure, forteller kvinnen som kommer fra et krigsherjet land, sin historie som innvandrer og enslig mor til seks barn.
– Faren er ute av bildet, sier kvinnen til Dagsavisen.
De siste årene har familien bodd i en leilighet hun har leid av en privatperson. Utleieren har operert med to leiekontrakter.
– Jeg har hatt en Nav-garanti på 16.000 kroner, som er den offisielle kontrakten. Men utleier vil ha markedsleie, så i tillegg har vi en kontrakt på 4.500 kroner som jeg har betalt rett til ham, sier hun fortvilet.
• «Trine» ble drapstruet på jobb. Nå har hun ikke vært ute av huset uten følge på to år
Fordi utleier viste til en restanse på husleie til Nav og namsmannen, ble hun kastet ut. Advokaten til kvinnen bestrider denne restansen. Kvinnen fikk 10 minutter på å pakke det mest nødvendige, og å få det yngste barnet klart. Men hun ante ikke hvor hun skulle gjøre av seg.
– De var høflige, men veldig bestemte, sier hun.
Fortvilet fikk hun ringt advokaten, som kom og fikk hjulpet henne. Ikke minst med språket. I første omgang dro hun og advokaten de til det lokale Nav-kontoret på Stovner for å få hjelp.
Og da de to eldste kom hjem fra skolen, fant de leiligheten avstengt, og fikk etterhvert beskjed om å komme til Nav-kontoret hvor mor var.
Sårbar og alene
– Der fikk vi vite at Nav hadde visst om utkastelsen i over en uke. Men hadde ikke gitt oss beskjed, sier advokat Ieva Zigure til Dagsavisen.
– Hun er en enslig og sårbar kvinne, uten venner eller annet nettverk. Jeg kjenner henne kun som advokat. Jeg er også sosionom, og har tidligere jobbet i Nav, så jeg kjenner systemet, sier hun.
På Nav Stovner fikk kvinnen og familien tilbud om plass på et pensjonat på Frogner. Der fikk hun Nav-garanti først for to netter, og beskjed om å møte på visning i en leilighet på Furuset neste dag.
Siden har hun fått nye Nav-garantier ved pensjonatet fram til fredag 19.2.
Fikk kjeft
Hun og advokaten stilte på visning, noe ikke utleieren gjorde. Så de dro derfra med uforrettet sak.
– Fra Nav fikk jeg kjeft for ikke å ha møtt på visning. men vi var jo der. Jeg følte meg ydmyket, sier kvinnen stille.
Senere var de på visning i leiligheten, som ifølge kvinnen og hennes advokat ikke er egnet som familieleilighet. I hvert fall ikke for en mor og seks barn.
– Leiligheten har to små soverom. Jeg fikk beskjed om at det bare var å sette inn et par køyesenger, og at jeg og to av barna kunne sove i stua, sier hun.
Hun sier at hun føler seg presset til å ta leiligheten, som hun takket nei til onsdag 12.februar.
Senest fredag 19. februar sendte Nav henne et vedtak hvor de fortstatt anbefaler henne å ta leiligheten på Furuset.
– Jeg vil bo i samme bydel som tidligere. Her har jeg plass i barnehage og skole, sier hun og viser frem et brev far styrer i barnehagen til tre av barna, hvor ett av barna har 18-timer vedtak på spesialpedagogisk hjelp.
«For å ivareta barnas beste anbefaler jeg at familien får bo videre på Vestli nærheten av barnehagen», skriver barnehagestyreren.
Dagsavisen har fått lese en omfattende SMS-kommunikasjon mellom advokaten og Nav, hvor Nav fastholder at leiligheten på Furuset er mer enn bra nok for familien, og at de anbefaler henne å takke ja til boligen, da de ikke har andre leiligheter tilgjengelig der utleier godtar Nav-garanti.
Mye lest: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
Barnas beste
I møtet med Nav torsdag 18. februar framhevet kvinnens advokat at kvinnen må bli hørt, og at saker med barn må utredes godt.
– En kan ikke utrede en sak og vurdere hva er barnas beste og alles beste på en time eller to. Beholdningen denne kvinnen har fått har også konsekvenser for brukeres tillit til nav og integrering. I en slik situasjon hvor bruker slik som denne kvinnen ikke blir hørt men kun presser til noe Nav tror er best, så kan man ikke snakke om samarbeid og barnas beste forsvinner helt, sa advokaten til Dagsavisen etter møtet.
– Nav sa at de skulle ta dette videre men at verden og Nav-regelverket ikke er så ideell som vi ønsker å ha det. Det var et helt ok møte. Men det er slett ikke sikkert møtet vil endre på noe, sier advokaten.
• Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
Ønsker kommunal bolig
Kvinnen ønsker nå å leie en kommunal leilighet, da hun ikke ønsker doble kontrakter og måtte betale ekstra rett i lomma til utleier.
– Jeg har søkt om kommunal bolig, og har sett på en privat på Stovner, sier hun.
Der godtok ikke utleier henne med så mange barn og uten inntekt.
I kommunal leilighet vil hun kunne få kommunal bostøtte i tillegg til statlig. Det er en gode de med lav eller ingen inntekt har i kommunale boliger i Oslo.
Men for kvinnen og hennes seks barn er fremtiden uviss.
Nav: – Ønsker å hjelpe familien videre
– Vi er klare for, og ønsker å hjelpe kvinnen og hennes barn, skriver leder av Nav Stovner, Finn-Arild Bystrøm i en epost til Dagsavisen.
Nav Stovner er forelagt kvinnens historie, og er blitt løst fra taushetsplikten, slik at de kan kommentere denne saken overfor Dagsavisen.
– Kjenner dere dere igjen i måten kvinnen og hennes advokat beskriver saken?
– Nav kjenner seg ikke igjen i måten advokaten og kvinnen beskriver saken via media. Fra vår side har vi klar en løsning om ny bolig for familien. Løsningen har vært faglig vurdert og funnet som godt nok. Vi har skjønt at advokat og kvinnen ikke er fornøyd med løsningen. Fra Nav sin side er løsningen gjort på bakgrunn av samtaler med parter i saken, informasjon vi har innhentet fra andre faginstanser og våre retningslinjer for saksbehandling i slike saker. I dette ligger det også en skjønnsmessig vurdering av alle kjente fakta i saken. Nav skjønner at løsningen ikke oppleves som optimal for familien, men vurderingen er at løsningen er forsvarlig og innenfor de rammene Nav har i slike saker. Forslag til løsning er der fremdeles og vi er klare til å hjelpe familien videre, svarer Finn-Arild Bystrøm.
– Har Dagsavisens interesse for saken fått dere til å se på saken på nytt?
– Nav er opptatt av å ha nok og riktig informasjon i vår saksbehandling. Gjennom løpende dialog med parter og innhenting av informasjon er vi alltid åpne for å endre oppfatning og forslag til løsning, dersom ny informasjon kommer fram. Det har per dags dato ikke kommet fram ny informasjon fra advokaten som endrer Nav sine faglige funderte vurderinger. Dersom advokaten og kvinnen fremdeles er uenig i våre vurderinger og forslag til løsning er de oppfordret til å legge fram slik informasjon for Nav eller klage på vedtaket. Dette er en rettighet man har som part i en sak og som er en del av rettssikkerheten til den enkelte i samfunnet, svarer Nav-sjefen.
I strid med lovverket
Kvinnen hadde en Nav-garanti på 16.000, men siden huseier ville ha markedsleie så har hun en ekstra kontrakt på 4.500 kroner som hun har betalt rett til ham.
– Er dette en praksis dere er kjent med?
– I svaret legger Nav til grunn at advokatens opplysninger om dobbel husleiekontrakt stemmer. Vi har til helt nylig vært ukjent med disse opplysningene. Hadde vi visst om dette tidligere ville vi ha reagert overfor utleier. Vi oppfatter at det advokaten her legger fram av opplysninger kan være i strid med både lovverk og intensjonene med en husleieavtale, skriver Nav-sjefen i sitt svar.
– Hvor går veien videre for familien nå?
– Nav har siden 8. februar hatt en faglig fundert og forsvarlig løsning av bolig klar for familien. Vi er klare for, og ønsker å hjelpe familien videre i denne saken, avslutter Finn-Arild Bystrøm.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie