JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn i utelivsbransjen:

Utesteder uten minstelønn bør miste skjenkebevillingen, krever SV. Slik svarer Ap og Sp

Stadig flere norske kommuner krever at det kun skal gis skjenkebevilling til serveringssteder som betaler ansatte minstelønn. Nå vil SV at det skal gjelde i hele landet.
Det er på tide å endre reglene sånn at det blir umulig å omgå loven i utelivsbransjen, mener SV.

Det er på tide å endre reglene sånn at det blir umulig å omgå loven i utelivsbransjen, mener SV.

Håvard Sæbø

aslak@lomedia.no

– Vi ønsker å sende et tydelig signal til alle bedrifter om at det er uakseptabelt å betale luselønn og slippe unna med det. Det er mange ansatte i utelivsbransjen som verken har rettigheter eller får den lønna de har krav på, sier stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) til FriFagbevegelse.

Fra Fellesforbundet har SV fått høre om mye snusk i utelivsbransjen. Det dreier seg ofte om midlertidighet, dårlige lønns- og arbeidsvilkår og få organiserte. Endringer skjer raskt, og mange aktører lever bevisst eller ubevisst ikke opp til kravene som stilles for å drive virksomhet.

SV håper derfor å få et flertall av partiene på Stortinget til å stille seg bak dette forslaget:

«Regjeringen må i forskrift fastsette at serveringssteder som bryter arbeidsmiljøloven, eller tilbyr lønn under allmenngjort tariff, kan få inndratt skjenkebevillingen.»

– Mange kommuner har ikke ressurser til å sørge for at de ansatte får det de har krav på etter loven. Derfor vil vi ha et nasjonalt vedtak. Serveringssteder bør derfor miste skjenkebevillingen hvis de betaler for lite lønn og ikke følger reglene. Det bør være en regel nasjonalt, sier Wilkinson.

Mye lest: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Byer med minstelønnskrav

I stadig flere norske kommuner fremmes det krav om at kommunen kun skal gi skjenkebevilling til bedrifter som betaler ut den lovbestemte minstelønna i bransjen. Slike krav har vært reist i byer som Trondheim, Tromsø, Stavanger, Bodø og Sarpsborg.

Les også: Bergen krever minstelønn til ansatte for å gi utestedene skjenkebevilling. Oslo må følge etter, sier Fellesforbundet

Fra 1. juni 2019 økte såkalt allmenngjort minstelønn i utelivsbransjen – fra 161,87 kroner til 167,90 kroner for ansatte over 20 år eller de med mer enn fire måneders erfaring.

– Bedriftene som følger loven for å servere alkohol, og som sørger for at de ansatte får den betalingen de skal ha, vil tjene på vårt forslag dersom det blir en generell regel i hele landet. Når en useriøs aktør mister skjenkebevillingen i en kommune, vil de seriøse få flere kunder, sier Wilkinson.

(Saken fortsetter under bildet)

Serveringssteder bør miste skjenkebevillingen hvis de betaler for lite lønn og ikke følger reglene, krever SVs Nicholas Wilkinson.

Serveringssteder bør miste skjenkebevillingen hvis de betaler for lite lønn og ikke følger reglene, krever SVs Nicholas Wilkinson.

Aslak Bodahl

Dette svarer Ap

På målingene i januar har de rødgrønne partiene et klart flertall målt i antall kandidater. Derfor kan SVs forslag bli satt ut i livet dersom prognosene også blir valgresultatet til høsten. Det betinger imidlertid at både Ap og Sp stiller seg bak.

Aps Hege Haukeland Liadal har ikke sett SVs forslag om å stanse useriøse utelivsaktører ennå, men sier at ingen av Aps ordførere i kommunene har sagt at det er behov for slike sanksjoner vedtatt i lov.

– Vi er svært opptatt av et ansvarlig arbeidsliv, uansett om det er på en byggeplass eller i en restaurant. Ethvert brudd på Arbeidsmiljøloven, eller lavere lønn enn tariff, er ikke forenlig med det Norge vi ønsker. Dette har vi gode verktøy for å ivareta i dag, sier Liadal, som har ansvaret for folkehelse i Ap, til FriFagbevegelse.

– Om det å stenge dørene på en restaurant er det riktige skrittet å ta, har vi ikke behandlet ennå, men vi skal som vanlig vurdere hvert forslag så snart det legges fram for Stortinget, påpeker Ap-politikeren.

Koronakrisa knekker kulturbransjen: Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

(Saken fortsetter under bildet)

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal har ansvaret for folkehelse i Arbeiderpartiet.

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal har ansvaret for folkehelse i Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet

Sp er skeptiske

Senterpartiet har ikke fått vurdert SVs forslag i stortingsgruppa, men helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe sier at partiet støtter SVs intensjon. Hva partiet landet på til slutt er ikke avgjort.

– Problemet er bare om SV mener dette skal hjemles i alkoholloven. Da kobles skjenkebevilling mot at man ikke bryter andre lover. Slik systemet er i dag, er skjenkebevilling så klart knyttet til om man overholder alkoholloven eller ikke, påpeker Toppe overfor FriFagbevegelse.

Les også: Rødt vil ta skjenkebevillingen fra utesteder uten minstelønn. Tre byer går foran

Hun er derfor litt skeptisk til å åpne opp for forslaget om å frata serveringssteder skjenkebevilling.

– Om man kan frata en hjemmel gitt i en lov ved å ved å vise til andre lover, kan man også utvide dette til andre tilfeller. Problemet er det prinsipielle juridiske, sier hun.

Mye delt: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn

Fellesforbundet sier ja

Fellesforbundets Clas Delp, som er forbundssekretæren med ansvar for hotell og restaurantbransjen, har i lang tid gitt tommel opp til alle positive lokale initiativer for å bedre ansattes vilkår i bransjen.

– Vi har støttet mange gode lokale prosesser og vedtak. Derfor vil jeg gi all ære til det gode faglige og politiske arbeidet lokalt for å få dette til, sier Delp, og føyer til:

– Det er langt igjen før det er slike regler på plass i alle kommunene, så vi er derfor for at dette kan bli en generell regel gjeldende i alle landets kommuner.

Høyres ledende arbeidslivspolitiker, Heidi Nordby Lunde, har tidligere stilt seg bak SVs krav i utelivsbransjen.

– Jeg mener anstendige lønns- og arbeidsforhold skal være en del av vurderingen for å få skjenkebevilling. Da får også eierne et økonomisk insentiv for å ansette en daglig leder som sørger for nettopp det. Men det bør være opp til kommunene, har Høyre-politikeren uttalt til FriFagbevegelse.

Fått med deg denne? 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor

Warning
Annonse
Annonse