Det er på tide å endre reglene sånn at det blir umulig å omgå loven i utelivsbransjen, mener SV.
Håvard Sæbø
Lønn i utelivsbransjen:
Utesteder uten minstelønn bør miste skjenkebevillingen, krever SV. Slik svarer Ap og Sp
Stadig flere norske kommuner krever at det kun skal gis skjenkebevilling til serveringssteder som betaler ansatte minstelønn. Nå vil SV at det skal gjelde i hele landet.
aslak@lomedia.no
– Vi ønsker å sende et tydelig signal til alle bedrifter om at det er uakseptabelt å betale luselønn og slippe unna med det. Det er mange ansatte i utelivsbransjen som verken har rettigheter eller får den lønna de har krav på, sier stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) til FriFagbevegelse.
Fra Fellesforbundet har SV fått høre om mye snusk i utelivsbransjen. Det dreier seg ofte om midlertidighet, dårlige lønns- og arbeidsvilkår og få organiserte. Endringer skjer raskt, og mange aktører lever bevisst eller ubevisst ikke opp til kravene som stilles for å drive virksomhet.
SV håper derfor å få et flertall av partiene på Stortinget til å stille seg bak dette forslaget:
«Regjeringen må i forskrift fastsette at serveringssteder som bryter arbeidsmiljøloven, eller tilbyr lønn under allmenngjort tariff, kan få inndratt skjenkebevillingen.»
– Mange kommuner har ikke ressurser til å sørge for at de ansatte får det de har krav på etter loven. Derfor vil vi ha et nasjonalt vedtak. Serveringssteder bør derfor miste skjenkebevillingen hvis de betaler for lite lønn og ikke følger reglene. Det bør være en regel nasjonalt, sier Wilkinson.
Mye lest: Dette er snittlønna i over 350 yrker
Byer med minstelønnskrav
I stadig flere norske kommuner fremmes det krav om at kommunen kun skal gi skjenkebevilling til bedrifter som betaler ut den lovbestemte minstelønna i bransjen. Slike krav har vært reist i byer som Trondheim, Tromsø, Stavanger, Bodø og Sarpsborg.
Fra 1. juni 2019 økte såkalt allmenngjort minstelønn i utelivsbransjen – fra 161,87 kroner til 167,90 kroner for ansatte over 20 år eller de med mer enn fire måneders erfaring.
– Bedriftene som følger loven for å servere alkohol, og som sørger for at de ansatte får den betalingen de skal ha, vil tjene på vårt forslag dersom det blir en generell regel i hele landet. Når en useriøs aktør mister skjenkebevillingen i en kommune, vil de seriøse få flere kunder, sier Wilkinson.
(Saken fortsetter under bildet)
Serveringssteder bør miste skjenkebevillingen hvis de betaler for lite lønn og ikke følger reglene, krever SVs Nicholas Wilkinson.
Aslak Bodahl
Dette svarer Ap
På målingene i januar har de rødgrønne partiene et klart flertall målt i antall kandidater. Derfor kan SVs forslag bli satt ut i livet dersom prognosene også blir valgresultatet til høsten. Det betinger imidlertid at både Ap og Sp stiller seg bak.
Aps Hege Haukeland Liadal har ikke sett SVs forslag om å stanse useriøse utelivsaktører ennå, men sier at ingen av Aps ordførere i kommunene har sagt at det er behov for slike sanksjoner vedtatt i lov.
– Vi er svært opptatt av et ansvarlig arbeidsliv, uansett om det er på en byggeplass eller i en restaurant. Ethvert brudd på Arbeidsmiljøloven, eller lavere lønn enn tariff, er ikke forenlig med det Norge vi ønsker. Dette har vi gode verktøy for å ivareta i dag, sier Liadal, som har ansvaret for folkehelse i Ap, til FriFagbevegelse.
– Om det å stenge dørene på en restaurant er det riktige skrittet å ta, har vi ikke behandlet ennå, men vi skal som vanlig vurdere hvert forslag så snart det legges fram for Stortinget, påpeker Ap-politikeren.
Koronakrisa knekker kulturbransjen: Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett
(Saken fortsetter under bildet)
Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal har ansvaret for folkehelse i Arbeiderpartiet.
Arbeiderpartiet
Sp er skeptiske
Senterpartiet har ikke fått vurdert SVs forslag i stortingsgruppa, men helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe sier at partiet støtter SVs intensjon. Hva partiet landet på til slutt er ikke avgjort.
– Problemet er bare om SV mener dette skal hjemles i alkoholloven. Da kobles skjenkebevilling mot at man ikke bryter andre lover. Slik systemet er i dag, er skjenkebevilling så klart knyttet til om man overholder alkoholloven eller ikke, påpeker Toppe overfor FriFagbevegelse.
Les også: Rødt vil ta skjenkebevillingen fra utesteder uten minstelønn. Tre byer går foran
Hun er derfor litt skeptisk til å åpne opp for forslaget om å frata serveringssteder skjenkebevilling.
– Om man kan frata en hjemmel gitt i en lov ved å ved å vise til andre lover, kan man også utvide dette til andre tilfeller. Problemet er det prinsipielle juridiske, sier hun.
Mye delt: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn
Fellesforbundet sier ja
Fellesforbundets Clas Delp, som er forbundssekretæren med ansvar for hotell og restaurantbransjen, har i lang tid gitt tommel opp til alle positive lokale initiativer for å bedre ansattes vilkår i bransjen.
– Vi har støttet mange gode lokale prosesser og vedtak. Derfor vil jeg gi all ære til det gode faglige og politiske arbeidet lokalt for å få dette til, sier Delp, og føyer til:
– Det er langt igjen før det er slike regler på plass i alle kommunene, så vi er derfor for at dette kan bli en generell regel gjeldende i alle landets kommuner.
Høyres ledende arbeidslivspolitiker, Heidi Nordby Lunde, har tidligere stilt seg bak SVs krav i utelivsbransjen.
– Jeg mener anstendige lønns- og arbeidsforhold skal være en del av vurderingen for å få skjenkebevilling. Da får også eierne et økonomisk insentiv for å ansette en daglig leder som sørger for nettopp det. Men det bør være opp til kommunene, har Høyre-politikeren uttalt til FriFagbevegelse.
Fått med deg denne? 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie