JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stena Don-saken:

Ivor og Michael ble urettmessig oppsagt i 2017. Nå får de erstatning

En rettskraftig dom slår fast at oppsigelsene av oljearbeiderne Ivor Matthew og Michael Boyne ikke var i tråd med lovverket. Nå har de kommet til enighet med sin tidligere arbeidsgiver om erstatning.
Ivor Matthew (til venstre) og Michael Boyne er avbildet i forbindelse med saken om oppsigelsene sin i Gulating lagmannsrett. Nå har de inngått forlik i saken.

Ivor Matthew (til venstre) og Michael Boyne er avbildet i forbindelse med saken om oppsigelsene sin i Gulating lagmannsrett. Nå har de inngått forlik i saken.

Arkivfoto: Eivind Senneset

tonje@lomedia.no

LO-forbundet Industri Energi skulle tirsdag 7. september i Gulating lagmannsrett med et erstatningssøksmål for fire medlemmer som ble sagt opp på flyteriggen «Stena Don» i 2017.

– Jeg ser fram til å bli ferdig med saken, sa Ivor Matthew i en kort kommentar over telefon mandag, dagen før rettssaken.

Mandags kveld kom imidlertid partene til enighet om et forlik i saken.

– Vi er veldig fornøyd. Det er et godt forlik for våre medlemmer, og det er godt å ha avsluttet en sak som har sittet i rettssystemet så lenge, sier Erling Holmefjord, som leder Industri Energis arbeidslivsavdeling.

Bakgrunn: Ivor og Michael får erstatning etter å ha blitt oppsagt fra jobben på Stena Don

Flyteriggen mistet kontrakten

Bakgrunnen for rettssaken er at flyteriggen «Stena Don» i 2016 mistet kontrakten med Statoil på Troll-feltet. Riggen gikk først i varmt opplag på Hanøytangen ved Bergen. En tredel av de ansatte, totalt 69 personer, fortsatte i jobbene sine for å holde riggen varm og satse på nye kontrakter. Om lag to tredeler ble permittert.

Alle som jobbet på «Stena Don» var ansatt i Stena Drilling AS.

I oktober 2017 kom nyheten om at «Stena Don» skulle sendes til kaldt opplag i Skottland. Det betyr at riggen konserveres og alt maskineri stenges ned. Alle ansatte i Stena Drilling ble sagt opp. Ansvaret for å bemanne riggen ble overført til Stena Drilling PTE Ltd Singapore.

Tidlig i 2018 endret situasjonen seg og «Stena Don» fikk oppdrag for Total på britisk sokkel. Riggen ble oppbemannet med 188 arbeidstakere fra Stena Drilling PTE Ltd. Bare 38 av de tidligere ansatte fikk tilbud om ny jobb på riggen.

Industri Energi mente dette var brudd på lovverket om virksomhetsoverdragelse og førte i perioden 2018–2020 sak mot riggselskapet for norske domstoler.

Mye lest: Cuong ville ta over foreldrepermisjonen så kona kunne lære norsk – Nav sa nei

Arbeidsgiverne ønsker god forhold

Flertallet i Gulating lagmannsrett mente at det forelå virksomhetsoverdragelse, og at oppsigelsene var i strid med arbeidsmiljøloven § 16-4, samt at de oppsagte har krav på erstatning. Selve erstatningsutmålingen var ikke tema for lagmannsretten i fjor.

Stena Drilling anket avgjørelsen til Høyesterett, men der ble saken avvist. Det betyr at dommen fra lagmannsretten blir stående.

Nå er selskapet fornøyd med å ha kommet til et forlik, både med de som er organisert i Industri Energi og SAFE.

– Vi er fornøyd med å ha kommet til enighet med både Industri Energi og SAFE uten å måtte møte i retten. Det er og har alltid vært, viktig for Stena Drilling å ha et godt forhold til fagbevegelsen og deres medlemmer, skriver selskapet i en epost.

(Teksten fortsetter etter bildet)

Advokat Eyvind Mossige (t.v) i Industri Energi prosederte oppsigelsessaken for fire medlemmer i Industri Energi for Gulating lagmannsrett. Her sammen med riggarbeiderne Michael Boyne og Ivor Matthew.

Advokat Eyvind Mossige (t.v) i Industri Energi prosederte oppsigelsessaken for fire medlemmer i Industri Energi for Gulating lagmannsrett. Her sammen med riggarbeiderne Michael Boyne og Ivor Matthew.

Arkivfoto: Eivind Senneset

Møter også i skotsk rett

Industri Energi skal også møte i skotsk rett for åtte av medlemmene sine som ble gjeninnsatt på riggen «Stena Don». Det skjer i Aberdeen den 25. til 29. oktober, og saken blir ført av advokater for det britiske forbundet RMT, som kjenner britisk regelverk. Industri Energis saksrepresentant Wayne Pena vil være til stede i retten, ifølge forbundet.

– Vi krever at åtte av medlemmene våre som fikk tilbake jobben på «Stena Don», også får beholde ansienniteten sin. Det aksepterer vi ikke, siden det går kraftig utover lønn, men også oppsigelsestiden deres. Vi mener vi har en god sak, sier leder Erling Holmefjord i arbeidslivsavdelingen i en kommentar på forbundets nettsider.

Han opplyser at enkelte av de ansatte har jobbet på riggen siden 1995. Likevel får de bare ansiennitet fra da de ble gjeninnsatt i 2018.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse