JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leif Martin Kirknes (Fotomontasje)

Nettverks topp 10 mest leste artikler 2021

Det er juss, trakassering, lønn og strømpriser på topplista. Og et ferieparadis.20.12.2021
07:26
21.12.2021 11:02

leif.kirknes@lomedia.no

Så er 2021 snart over. Nettverk oppsummerer året. I denne artikkelen skal vi se på hva som er mest lest av saker og ting publisert på Nettverks seksjon av Frifagbevegelse.no.

Det er juss som preger topp-tre-lista.

1. Historien om Ragnhild Moe som vant mot Nav i Høyesterett engasjerte flest. Ifølge LOs advokater er resultatet av rettssaken en dom som fører til at Nav må endre sin praksis for bruk av graderte sykepenger. EL og IT mener rettssaken dessuten viser hvor nyttig LO-medlemskap kan vise seg å være. Artikkelen har hatt 11.998 unike sidevisninger etter at den ble publisert i starten av november, og også en meget god snittlesetid til nettartikkel å være, på vel over 3 minutter.

2. Et hestehode bak ligger en artikkel om en dom i Frostating lagmannsrett om at arbeidsgiver ikke kan trekke folk i lønn selv om det står i arbeidsavtalen, med 11.510 unike sidevisninger og over to og et halvt minutts snittlesetid. Dommen i lagmannsretten viser at det ikke er anledning til å ha klausuler i arbeidsavtalen som gir ubegrenset trekktilgang, uten at det foreligger en skriftlig forhåndsavtale om det. I den konkrete saken hadde arbeidsgiver utbetalt for mye til diett. Feilen skyldtes at diettsatsene ble endret slik at det ga en lavere utbetaling. 

3. Tillitsvalgt Nicholai Røst i Roxell Infra ble personlig saksøkt av Roxell Infra-underleverandør El Solution etter uenighet rundt omstendighetene av et varsel om innleieforhold som gjorde at El Solution ble utesteng fra arbeidsplassen inntil forholdene ble ryddet opp i. Saken skulle opp i Bodø Tingrett. 10.728 unike sidevisninger, 3+ minutters snittlesetid. Han ble for øvrig frifunnet (og den oppfølgerartikkelen ligger på 12. plass hos frifagbevegelse.no/nettverk)

4. EL og ITs første fysiske konferanse på et par år ble likestillingskonferansen. Der fikk Nettverk nyss om telefonbetjenter som får alt fra drapstrusler til i overkant flørtende tilnærminger på jobb for både Telenor og 1881-opplysningen. 9551 unike sidevisninger, snittlesetid på like under tre minutter.

5. På tampen av året har det oppstått en «strømkrise» med galopperende priser opp mot ukomfortable høyder. EL og IT-leder Jan Olav Andersens forslag på løsning var å fjerne momsen på strømregninga. 9070 unike visninger, over to og et halvt minutts snittlesetid.

6. Lønn er så klart viktig. Såkalt allmenngjøring, en lovpålagt fastsatt skreddersydd minstelønn innen visse bransjer, har i lange tider vært viktig for EL og IT Forbundet for å sikre gode lønns- og arbeidsforhold blant elektrikere. I juni fikk EL og IT og Nelfo godkjent sin søknad om videreføring av delvis allmenngjort elektrikerminstelønn, inklusive satser hevet til 2021-nivå. Neste søknad sendes mai 2022. Det har vært noen korona-tidsforskyvninger involvert. 8105 unike visninger, to og trekvart minutts snittlesetid.

7. Mange fagforeninger har hatt tradisjon for feriehjem. Men i år bestemte et sameie bestående av fire EL og IT-klubber i Telenor og EL og IT-klubben i OneCo Networks Oslo og Akershus seg for å selge sin tidligere perle Børrebråten i indre Oslofjord. Avgjørelsen om å selge Børrebråten var enstemmig blant klubbene, og kom etter en lang prosess. Og det skjedde ikke uten et visst vemod. En ukjent kjøper bladde opp 47 millioner kroner. Telenor-klubbene og OneCo-klubben vil nå starte prosessen med å kjøpe nye, lettdrevne ferieboliger til sine medlemmer, enten ved sjøen eller på fjellet. 7998 unike visninger, like over to minutters snittlesetid.

8. Er hjemmekontor bra eller dårlig? Derom strides de lærde. Men Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har forsøkt å nøste opp i dette all den tid hjemmekontor har blitt et essensielt verktøy for korona-bekjempelse. STAMI har pekt på at det er lite relevant detaljert forskning på dette for nordmenn, men at ting tyder på at selvbestemt hjemmekontor er bra, påtvunget hjemmekontor ikke så bra. Og en ulempe er mindre skille mellom jobb og fritid. «NHO, LO og staten deler ønske om skille mellom jobb og arbeid i folks liv, men har ulik oppfatning av hvorvidt nye hjemmekontorregler kan fikse dette,» oppsummerte Nettverk. 6501 unike sidevisninger, nesten tre minutts snittlesetid.

9. Blant de siste konferansene EL og IT rakk å gjennomføre var tre landstariffkonferanser. Elektrikerne utgjør den største andelen av EL og IT. De kom til slutt til unison enighet på sin landstariffkonferanse om hva de setter som hovedkrav neste år; betalt reisetid. Senere meldte også energi- og dels heis-miljøet seg på dette. Men tilbake til elektrikerne er det såpass viktig for dem at det også er streikevilje for kravet. 6107 unike visninger, snittlesetid på litt over to minutter.

10. Siste innslag på topp ti-lista henger sammen med andre punktet på topp ti-lista. Rett og slett fordi saken ble anket til Høyesterett. Den hadde 5680 unike visninger, og over to og et halvt minutts snittlesetid. Selve rettssaken gikk 30. november til 1. desember, men det har ikke kommet noen avgjørelse ennå etter hva Nettverk klarer å se. Vi vil derfor følge nøye med på Høyesteretts dommer framover nå … (Oppdatering: og den dommen ble altså kjent samme dag som denne mest-leste-artikkelen ble lagt ut!)

11. Siden artikkel 2 og 10 bokstavelig talt egentlig er to sider av samme sak, utvider vi topp-ti-lista med et ellevte nummer også. Da skal vi igjen til rettsapparatet, og som i punkt 1 til en kamp mot Nav. I trygderetten fikk en elektriker som ødela bicepsen sin under trekking av kabel medhold av trygderetten i at det er å regne som en yrkesskade. Nav har tatt saken til etterretning. 5313 unike visninger, godt over tre minutters lesetid.

Tallnerding

Totalt har Nettverks underseksjon hos Frifagbevegelse hatt rett over 258.000 unike sidevisninger. Unik sidevisning betyr at Nettverk har blitt lest fra 258.000 ulike nettbrett, mobiler og datamaskiner. (Og dermed sagt ikke nødvendigvis 258.000 ulike lesere, da en og samme person både kan tenkes å lese Nettverk-artikler fra mobil og datamaskin).

Snittlesetid er samlet sett på to minutter og 37 sekunder. Iberegnet totalt antall sidevisninger (ikke-unike, det vil si at noen artikler er lest to eller flere ganger fra samme nettbrett, mobil eller datamaskin) på 277.201, betyr det at Nettverk-artikler på nett (ikke medregnet e-magasin) i 2021 har blitt lest 43.520.557 sekunder (12.089 timer).

Statistikken er hentet ut i 13. og 14. desember.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.12.2021
07:26
21.12.2021 11:02Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen