Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Lønnsforhandlinger
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør der det kun er lønna som skal justeres.
aurora@lomedia.no
Fordi lønnsoppgjøret i 2020 ble utsatt på grunn av koronapandemien, vil fjorårets lønnsoppgjør for noen av oss knapt være ferdig før årets lønnsoppgjør begynner.
Årets oppgjør er et mellomoppgjør. I mellomoppgjøret forhandles det i hovedsak kun om lønna, i motsetning til i hovedoppgjør hvor man forhandler om både lønn og om regulering av alle andre bestemmelser i tariffavtalene.
Mye lest: Sjekk snittlønna i over 350 yrker
Mellomoppgjøret starter med forhandlinger mellom LO og NHO. De setter den økonomiske ramma for oppgjøret. Etter dem skal alle de andre hovedorganisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversida forhandle om lønnstilleggene på sine områder.
Hvis ikke partene blir enige, fortsetter de hos riksmekleren. I utgangspunktet er det ikke streikerett på et mellomoppgjør fordi tariffavtalen ikke er sagt opp, den skal bare reguleres. Men hvis partene ikke blir enige i mekling, kan tariffavtalen sies opp, og det blir streik. Men det er uvanlig at det blir streik ved et mellomoppgjør.
Denne skaper debatt: 10 millioner i lønn er ikke så mye, dersom lederen gjør en god jobb, mener NHH-professor
Når gjelder den nye lønna fra?
Lønnsforhandlingene kan dra ut i tid. Men når forhandlingene kommer i mål, er ikke avgjørende for når den nye lønna di gjelder fra. Det er derimot reguleringsdatoen for tariffavtalen. Hvis det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres 1. april, er dette virkningsdatoen. Og du vil få etterbetalt lønnstillegg fra denne datoen. Partene kan avtale andre virkningsdatoer, men det er sjeldent i mellomoppgjøret.
Noen tariffavtaler har også bestemmelser om automatisk regulering av lønnsnivået. Det vil si at tilleggene blir gitt ut fra visse kriterier uten at det egentlig føres forhandlinger.
4. februar var «kaksedagen»: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn
Dette har skjedd så langt
Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) skal bidra til at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi. Da unngår de å bruke tid under forhandlingene til å bli enige om hvordan verden ser ut.
Utvalgets foreløpige hovedrapport, grunnlaget for lønnsoppgjørene i 2021, ble lagt fram mandag 15. februar. På grunn av pandemien er det stor usikkerhet knyttet til tallene i denne rapporten. I løpet av mars kommer TBU med oppdaterte tall.
Les mer: Her er tallene for fjorårets lønnsvekst
16. februar ble representantskapet i LO, der topptillitsvalgte fra alle fagforbundene møter, enige om hva de mener årets bør vektlegges i årets lønnsoppgjør.
Aktuelt: Dette er LOs krav til årets lønnsoppgjør
Dette skal skje framover
11. mars: Arbeidsgiverne i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har sitt representantskap som vedtar sin forhandlingsposisjon i lønnsoppgjøret.
*Oppdatert: 24. mars: Forhandlingene mellom LO og NHO starter ved at LO som representerer arbeidstakerne, leverer sitt krav til NHO som representerer arbeidsgiverne.
(*Etter planen skulle forhandlingene mellom LO og NHO starte mandag 15. mars, men som følge av Hans-Christian Gabrielsens bortgang, er kravoverleveringen utsatt til 24. mars.)
24.–25. mars: Forhandlinger mellom LO og NHO.
9.–10. april: Dersom partene ikke blir enige, møter de til mekling hos Riksmegleren.
7. og 8. april – Virke-området: Forhandlingene med Virke skal etter planen foregå 7. og 8. april, men flyttes til 13. og 14. april dersom det blir mekling mellom LO og NHO. Virkningsdato er normalt 1. april.
14. april – Spekter-oppgjøret: Starter 14. april med såkalte a-delsforhandlinger (for samtlige virksomheter), som normalt er ferdig i løpet av en dag. Så fortsetter oppgjøret med b-delsforhandlinger (for den enkelte virksomhet), som normalt går fram mot sommeren. Virkningsdato er 1. april.
21. april – KS-oppgjøret: Starter 21. april og forhandlingsfristen er 30. april, som også er virkningsdatoen.
23. april – Oslo-oppgjøret: I tariffsammenheng er ikke Oslo kommune en del av KS. Forhandlingene starter 23. april og fristen for å komme til enighet er 1. mai.
27. april – Statsoppgjøret: Starter 27. april og pågår til 30. april klokken 24.00, som er virkningsdato for oppgjøret. Forhandlingene foregår med Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Dersom partene ikke blir enige, blir meklingsdatoene 5. mai til 26. mai klokken 24.00.
10. mai – Samfunnsbedriftene (Tidligere KS Bedrift): Forhandlingene starter 10. mai og forhandlingsfristen er 11. mai.
Fått med deg denne? 15 spørsmål og svar om ny pensjonskonto
Ny minstelønn
Selv om det ikke er noen generell minstelønn i Norge, er det innført minstelønn i enkelte bransjer.
Dette skjer gjennom såkalt allmenngjøring av en tariffavtale. Det innebærer at bestemmelsene i den allmenngjorte tariffavtalen blir lovbestemte minstenivå for dem som arbeider innen det området tariffavtalen virker.
Det er Tariffnemnda som vedtar allmenngjøring, og deres vedtak etter lønnsoppgjøret 2020 kommer tidligst i mai.* Dette er uvanlig sent, og skyldes at fjorårets tariffoppgjør ble flyttet til etter sommeren.
Les mer: Ny lovfesta minstelønn kjem ikkje før tidlegast i mai
*Oppdatert: I opprinnelig versjon sto det slutten av mars, som også ville vært uvanlig sent. Men nå er beslutningen utsatt ytterligere.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen