JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljepionerene har ventet i over 40 år – nå skal de få kompensasjon

Mange av oljearbeiderne som bygde opp Norges oljenæring i Nordsjøen på 70- og 80-tallet, har slitt med skader og blitt arbeidsuføre i ettertid. Nå vil stortingsflertallet se på kompensasjon for oljepionerene.
TØFFE TAK: For oljearbeiderne som jobbet i Nordsjøen under starten av Norges oljealder, var det tøffe tak som har ført til senskader for mange. Nå kan de få kompensasjon for skadene.

TØFFE TAK: For oljearbeiderne som jobbet i Nordsjøen under starten av Norges oljealder, var det tøffe tak som har ført til senskader for mange. Nå kan de få kompensasjon for skadene.

Håvard Sæbø

petter@lomedia.no

– Jeg er veldig glad for at oljepionerene nå vil få en kompensasjon. De har virkelig ofret mye for oss alle. Uten deres innsats og offer ville Norge vært et langt fattigere land, sier leder Erlend Wiborg (Frp) av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Et flertall i komiteen, bestående av Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil ha en kommisjon som skal utarbeide en kompensasjonsordning for oljepionerarbeiderne.

Det er en seier de tidligere oljearbeiderne har ventet mange år på – blant annet Ketil Karlsen som startet på borerigg i Nordsjøen i 1978:

– Jeg er veldig glad for at komiteen agerer raskt i dette spørsmålet. Som oljepioner gleder det meg mye, vi følte ikke at vi var mye verdt den gangen det sto på. Så all ære til de som tar tak i dette, sier den tidligere oljearbeideren til FriFagbevegelse.

Bakgrunn: Nytt håp om erstatning til oljepionerene

Håper på anerkjennelse før det er for sent

I 2014 fikk nordsjødykkerne sin oppreising for arbeidsforholdene de ble utsatt for under oppstarten av det norske oljeeventyret. Pioneroljearbeiderne, som også var med på starten, var ikke omfattet av denne ordningen.

Mange av oljearbeiderne har fått senskader av tiden de var på oljeplattformene på 70- og 80-tallet. Men det har vært vanskelig å bevise sammenhengen mellom skader og arbeidet.

I mars løftet derfor både Frp og Ap oljepionerenes sak i Stortinget. Og selv om arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen ikke mente en kommisjon var riktig vei å gå, har flertallet i komiteen ment at en kommisjon er nødvendig:

– Oljepionerene gjorde i sin tid en viktig innsats, som alle i dag nyter godt av. Prisen mange av dem betalte, var en ødelagt helse. Da er det rett og rimelig at samfunnet betaler noe tilbake, sier komitémedlem Lise Christoffersen (Ap).

Mye lest: Oljearbeider mistet beinet i ulykke og ble sagt opp. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

(Saken fortsetter under bildet)

LETTET: Tidligere oljearbeider Ketil Karlsen er glad for at Stortinget nå tar saken til pioneroljearbeiderne.

LETTET: Tidligere oljearbeider Ketil Karlsen er glad for at Stortinget nå tar saken til pioneroljearbeiderne.

ARKIVFOTO: Privat

Den tidligere oljearbeideren Karlsen mener anerkjennelsen pioneroljearbeiderne får ved at Stortinget tar opp saken, er gull verdt. Spesielt med tanke på hvor viktig oljeindustrien har vært for velstanden vi har i Norge i dag.

– Historien er altfor ofte at det er etterkommere som mottar heder eller oppreisning. For sent og oftest for lite.

Vi liker å fremstå bedre enn som så. Jeg håper dette skjer raskt og at så mange som mulig kan få oppleve anerkjennelse og verdighet før det er for sent. Det har de fortjent, kommenterer Karlsen.

Han har også jobbet i Lo-forbundet Industri Energi etter offshore-karrieren.

Neste stopp for saken er i Stortinget 10. mai, der forslaget fra komiteen skal debatteres og voteres over. De fire partiene som stemte for forslaget i komiteen har flertall på Stortinget, og det blir ifølge Wiborg vedtatt av Stortinget.

– Nå er det oljepionerene som skal få sin rettmessige kompensasjon og verdig avslutning, forteller Wiborg.

Kommisjonen skal bestå av fageksperter, partene i arbeidslivet og organisasjoner som representerer de arbeidsmiljøskadde oljearbeiderne. Arbeidet skal være ferdig innen utgangen av 2022.

Fikk du med deg denne? Oskar (85) jobber fortsatt på verkstedet: – Jeg har ikke tenkt på noen sluttdato

(Saken fortsetter under bildet)

KOMPENSASJON: Frp-politiker Erlend Wiborg mener oljepionerene har ofret mye for oss alle, og at det er på sin plass at de får kompensasjon for det harde arbeidet.

KOMPENSASJON: Frp-politiker Erlend Wiborg mener oljepionerene har ofret mye for oss alle, og at det er på sin plass at de får kompensasjon for det harde arbeidet.

Privat

Vil snu bevisbyrden – får ikke flertall

Selv om Christoffersen fra Ap er fornøyd med flertallet for oljepionerene, mener hun det er viktig å understreke at mange arbeidstakere også skades på jobb i dag.

– Samtidig må vi ikke glemme at også dagens oljearbeidere utsettes for belastninger som kan gi helseskader. Det gjelder dessuten for mange andre yrkesgrupper, også. Det som er viktig, er at den enkelte arbeidstaker, når skaden først er skjedd, faktisk får den lovbestemte erstatningen de har krav på.

Og i forslaget fra Arbeiderpartiet ligger det inne flere punkter om «nødvendige endringer i regelverket for yrkesskade», som de ikke har fått flertall for i komiteen.

Det gjelder blant annet å styrke kontrollen av utenlandske arbeidstakeres lønns-, arbeids-, forsikrings- og boforhold, å tette de hullene som er i regelverket når det gjelder å sikre at alle grensekryssende forsikringer fra EØS-land skal omfattes av garantiordningen, samt å snu bevisbyrden i yrkesskadesaker.

Denne skaper debatt: Kan arbeidsgivar ta delar av tipsen til tilsette? Denne rettssaka vil påverke heile bransjen

(Saken fortsetter under bildet)

MER GJENSTÅR: Ap-representant Lise Christoffersen er glad for oljepionerarbeider-flertallet, men mener det er mye som gjenstår for å oppdatere yrkeserstatningslovverket.

MER GJENSTÅR: Ap-representant Lise Christoffersen er glad for oljepionerarbeider-flertallet, men mener det er mye som gjenstår for å oppdatere yrkeserstatningslovverket.

Jan-Erik Østlie

Dagens yrkesskadeforsikring innebærer at forsikringsselskaper håndterer saken, dersom en arbeidstaker blir skadet og søker om erstatning.

Men det er arbeideren selv som må bevise at skaden de søker erstatning om, skjedde på grunn av arbeidet de har gjort.

– LO-advokatene viser til at det ofte er vanskelig for den enkelte å føre bevis for at skade eller sykdom skyldes ulykker eller belastninger på jobb. Derfor har vi foreslått at bevisbyrden skal snus, slik at den enkelte arbeidstaker står sterkere, forklarer Christoffersen.

Hun mener det også kan føre til en positiv effekt, siden det blir viktigere for arbeidsgivere og forsikringsselskaper at det drives forebyggende HMS-arbeid. Men Ap-representanten får ikke flertallet med seg på dette punktet, noe hun beklager.

Warning
Annonse
Annonse