Det må være en grense for hvor mye utenlandske turbusser får kjøre i Norge, krever sjåfør Pål Arve Indergård og fem partier på Stortinget.
Tormod Ytrehus / Privat
Kabotasje
Pål Arve har kjørt turbuss i snart 40 år: – Useriøse aktører ler av norske gebyrer
Sjåfør Pål Arve Indergård er lei av at utenlandske selskaper bryter regler og ødelegger for norske turbusser.
aslak@lomedia.no
I lang tid har turbussbransjen i Norge vært preget av useriøse aktører fra utlandet, sosial dumping, lavlønnskonkurranse, brudd på allmenngjøringsloven og unndragelse av merverdiavgift, ifølge Indergård.
– Useriøse aktører ler av gebyrene på norske veier. De tjener på å omgå reglementet. Brudd må føre til bøter på sekssifrede beløp eller sanksjoner, sier den erfarne sjåføren til FriFagbevegelse.
Han gir tommel opp til forslaget fra Rødt om å innføre samme regler for såkalt kabotasje som Danmark. SV, MDG, Venstre og Frp gjør det samme.
Kabotasje er transport mellom to steder i ett land, utført av transportører fra et annet land, for eksempel at en litauisk lastebil frakter gods mellom Oslo og Trondheim.
Det må være en grense for hvor mye utenlandske turbusser får kjøre i Norge, krever Pål Arve og de fem partiene på Stortinget.
Stiller seg bak fem partier
Arbeidstaker- og arbeidsgiversida, representert ved Hovedorganisasjonen NHO og Fellesforbundet i LO, har også tatt til orde for danske kabotasjeregler som det mest effektive tiltaket.
– I det europeiske regelverket for turbusser står det kun at kabotasjekjøring skal være av midlertidig art. Hva som menes med midlertidighet er derimot ikke definert, påpeker Indergård.
– Resultatet er at de utenlandske turistbussene har kjørt internt i Norge i mange måneder av gangen. Enkelt selskaper har oppholdt seg her i 12 måneder, hevder Indergård, som selv har vært i bransjen siden 1980-tallet.
Han hadde sin første utenlandstur til Berlin allerede i 1990.
Les mer: Ukrainske sjåfører kjørte fast for Postnord for under 400 kroner dagen
Liker dårlig utviklingen
Pål Arve Indergård, som tidligere har vært turansvarlig og kjøreleder for Vy Molde, synes utviklingen i bransjen er skremmende.
Det samme gjør Geir Jørgensen i Rødt. Han er transportpolitisk talsperson for partiet på Stortinget.
– Å innføre strengere kabotasjeregler er det viktigste Stortinget kan gjøre for å forhindre sosial dumping i turbussbransjen, sier Jørgensen til FriFagbevegelse.
– Reglene gjør at utenlandske busser tar over for de norske. Dermed svekkes beredskapen som turbussene også representerer, mener han.
Geir Jørgensen er transportpolitisk talsperson for Rødt på Stortinget. Rødt synes regjeringens handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren er for puslete.
Pressebilde
– Utenlandske aktører slår oss på pris. En tredagerstur på Vestlandet med en utenlandsk aktør er det samme som turistene betaler for en dagspris med et norsk selskap. Vi greier ikke å konkurrere, sier Indergård.
Han tar til orde for å gjøre noe med kontrollregimet av turbusser, både for å luke ut trafikkfarlige kjøretøy, men like mye for å hindre ulovlig kabotasjekjøring.
– Å lure seg unna kontrollmyndighetene er det samme som å gamble med passasjerens sikkerhet. Sjansen for å bli tatt i Norge er dessverre minimal, sier han.
Slik dumper selskapene sjåførlønna: Her bytter falske dokumenter eier
Danmark utfordrer EU
Siden 1. november 2019 har Danmark hatt en grense på maksimalt sju påfølgende dager med kabotasjekjøring før bussene må ut av landet i minst 30 dager.
Danmark har fått kritikk av EU, men danskene parerte det kjapt ved å si at de ikke kom til å endre sine regler før EU kom opp med en definisjon av hva «midlertidighet» skulle være.
Indergård synes reglene er altfor uklare. For vogntog, derimot, er det mer presist.
En lastebil som kommer fra utlandet, med last inn til Norge, kan ta på seg tre transportoppdrag mellom steder i Norge før lastebilen må ut av landet. I tillegg kan lastebilen være i Norge i maks én uke.
Det er også et krav om at lastebilene må ha med seg en reell last på vei inn i Norge.
– Å lure seg unna kontrollmyndighetene er det samme som å gamble med passasjerens sikkerhet. Sjansen for å bli tatt i Norge er dessverre minimal, mener Indergård.
Privat
Kritikk fra fagbevegelsen
Fellesforbundet har tidligere kritisert regjeringen for ikke å sette en grense for hvor mye utenlandske turistbusser får kjøre i Norge.
– Det er store problemer med å rekruttere nye bussjåfører i Norge. Én av årsakene er arbeidsforholdene i turbussbransjen. Da kan vi ikke innta en «vente og se»-holdning, sier Geir Jørgensen.
Rødt synes regjeringens handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren er for puslete.
– Når både fagbevegelsen og den organiserte arbeidsgiversiden har bedt om dette i flere år, må Stortinget faktisk følge opp, mener han.
Les mer: Norge har fortsatt ingen regler for utenlandske turbusser
For stor respekt for Brussel
I handlingsplanen står det at regjeringen vil utfordre EØS-avtalens handlingsrom ved å sette begrensning på hvor mye utenlandske turbusser kan kjøre internt i Norge.
Dette bidrar til å undergrave norske lønns- og arbeidsforhold i turbussbransjen i Norge, mener Indergård.
– Det kan virke som om respekten for Brussel er litt for stor. Jeg tror regjeringa frykter for konsekvensene og venter med å tilpasse seg etter å ha sett hvordan det går med Danmark, sier han.
Ifølge Geir Jørgensen virker det som om regjeringspartiene Ap og Sp aller helst ønsker at forslaget fra Rødt skal forbigås i stillhet.
– Hvis regjeringa unnlater å innføre strengere regler nå fordi det i framtida muligens ikke er lovlig lenger, er i praksis det samme som å velge side med EU-byråkratene, mener Jørgensen.
Siden 1. november 2019 har Danmark hatt en grense på maksimalt sju påfølgende dager med kabotasjekjøring før bussene må ut av landet i minst 30 dager.
Illustrasjonsbilde: Tormod Ytrehus
Slik svarer regjeringen
Ifølge Nils Kristen Sandtrøen, transportpolitisk talsperson for Ap, har regjeringen en offensiv tilnærming til alle regelbruddene i turbussbransjen.
– Vi undersøker hva det er mulig å få til, og er avhengig av å ha et regelverk som løser problemene og står seg over tid, sier Sandtrøen til FriFagbevegelse.
Han er godt kjent med at Danmarks kabotasjeregler er til vurdering i EU-kommisjonen.
Flere europeiske land har også tatt grep for å bedre vilkårene for sjåførene – det være seg på buss eller tungtransport.
– Det kan hende at vi kommer opp med et annet regelverk enn i Danmark. Vi griper dette an på en offensiv måte. Forbedringene vi vedtar, må også stå seg. Det er viktig, påpeker han.
I Danmark får utenlandske sjåfører kjøre turbuss maks sju dager per måned. I 2019 krevde Arbeiderpartiet samme ordning i Norge
Øker kontrollvirksomheten
I regjeringens handlingsplan får Statens vegvesen i løpet av året 32 nye ansettelser som skal drive kontrollvirksomhet langs norske veier – både i landet og ved grenseovergangene.
– Hensikten er å samarbeide med Arbeidstilsynet for å få bukt med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Vi må derfor øke kontrollvirksomheten, forklarer Ap-politikeren.
Les mer: Her slipper trafikkfarlige lastebiler inn i Norge. Bare én prosent blir kontrollert
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB