JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Anbudskonkurransene endret bransjen, mener bussjåfør Ørjan Takle.

Anbudskonkurransene endret bransjen, mener bussjåfør Ørjan Takle.

Tormod Ytrehus

Debatt

Bussbransjen er i ferd med å ta langsomt selvmord, skriver sjåfør Ørjan Takle

Den lokale klubblederen i Fellesforbundet ser tilbake på livet som bussjåfør.
05.10.2020
11:58
23.10.2020 12:28
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Jeg fikk mine første lønnsutbetalinger midt på 60-tallet. Siden har det knapt gått en måned uten en eller annen lønnsutbetaling. Det har blitt noen arbeidsgivere på de årene. Og jeg har sett sider av arbeidslivet mange vil ha problemer med å tro på. Jeg har fått delta i et arbeidsliv i forandring.

I 1968 fikk vi 42,5 timers og fem dagers arbeidsuke for de fleste arbeidstakerne. I 1976 fikk vi 40 timers arbeidsuke. I 1977 kom det ny arbeidsmiljølov med maksimal arbeidstid pr dag på 9 timer, og 40 timers arbeidsuke. I 1986 fikk de med tariffavtale 7,5 timers arbeidsdag og 37,5 timers arbeidsuke. Etter det har vi justert på tariffavtaler, Hovedavtalen og Arbeidsmiljøloven. Men det har ikke blitt så mange nye revolusjoner.

Siste: Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret

Da jeg først begynte som bussjåfør i 1977 var mangelen på sjåfører i private selskap ekstrem. Vi kunne plukke ut de skiftene vi ville ha. Mens det i Oslo Sporveier var ansettelsesstopp. De hadde høyere lønn og mer enn nok sjåfører. På turbuss hadde vi fast betaling for 70-timers uke, og overtid ut over det. Min lengste uke i 1979 var på 115 timer. Riktignok inklusive lunsjstopp og fergereiser.

Så var jeg borte fra bransjen i 30 år. Jeg kom tilbake til en bransje med en forholdsvis fersk bussbransjeavtale. Borte var skillet mellom offentlige og private selskaper. Bransjen var på full fart inn i en tilværelse med anbudskonkurranse. Lønnen lå tett opp til gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det ble satset på kompetanseheving. Vi fikk 4 opplæringsmoduler som hver av de ga 3 kroner i økt timelønn. Jeg hadde inntrykk av at rekrutteringen var overkommelig for de fleste busselskapene.

Stort intervju: Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd

For hvert anbud blir hverdagen dårligere

Anbudskonkurransene endret bransjen. Fylkeskommunale administrasjonsselskap skulle i detalj bestemme rutetraseer, rutetider, busstørrelser, utstyrsnivå, garasjeanlegg og det meste som berører drift av kollektivtrafikk. Det var ingen formell kontakt mellom oss sjåfører og de som bestilte vår arbeidsinnsats. Vi bussjåfører var og er fortsatt ikke alltid like imponert over resultatet. Og vi mener det er brudd på blant annet Arbeidsmiljølovens hjemling av medbestemmelse. Det mente Arbeidstilsynet også. Men loven var ikke sterk nok til at Arbeidstilsynet kunne gjøre noe med det.

Arbeidsgiverne våre ble satt til å konkurrere i en konkurranse der omtrent alle variabler var gitt av oppdragsgiverne. Bussene var så detaljert beskrevet at det ikke hadde noen stor betydning for fabrikkene hvem som bestilte dem. Prisen var trolig nokså lik uavhengig av hvem som fikk anbudet. Service er lik uavhengig av hvem som drifter bussen. Antall kilometer er langt på vei bestemt av bestillerne. Det er mulig selskapene kan forhandle marginale forskjeller i drivstoffpriser. Garasjeanleggene eies av fylkeskommunene og leieprisene er like for alle selskapene. Så hva er det da igjen å konkurrere om? Så godt som ingenting annet enn sjåførenes lønns- og arbeidsvilkår. Og så lenge anbudet i hovedsak avgjøres på pris, så blir lønns- og arbeidsvilkårene presset til det ytterste.

For hvert nye anbud blir arbeidshverdagen vår dårligere. Det knipes noen minutter på oppmøtetid. Det er blant annet den tiden vi bruker på sikkerhetssjekken av bussen. Det knipes noen minutter på kjøretidene fra garasjen til startsted. Det knipes minutter på opplastingstid. Det knipes noen minutter på reguleringstid og snutid på enden av rutene. Vi får en stadig mer stressende arbeidsdag.

Aktuelt: Bussjåførene får ny lønn. Streiken er over

Lønna sakker akterut

Sakte men sikkert stoppet også lønnsutviklingen opp. Det er ikke marginer i driften til å imøtekomme utgiftene knyttet til normal lønnsvekst i samfunnet. Sier direktørene våre. De har forhandlet vekk muligheten til å la sjåførene få del i den generelle lønnsutviklingen i samfunnet i kampen om å vinne stadig nye anbudskontrakter. På de siste 13 årene har vi tapt 40.000 kroner sammenlignet med det nivået partene var enig om at vi skulle ha. Halvparten er blitt borte de 4 siste årene. Vi har hatt en negativ reallønnsvekst. Akkurat det har imidlertid ikke hindret direktørene i bransjen å få en knapp sjåførlønn i lønnsøkning.

Nå er vi tilbake der vi var da partene var enig om å gi sjåførene en lønn mer på linje med industriarbeiderlønn. Vi trenger tusen nye sjåfører årlig, og klarte bare å rekruttere tre hundre før pandemien ga tilførsel av permitterte sjåfører fra kommersiell bussvirksomhet.

Vi får stadig mer deltskift. Det vil si skift der vi kjører i begge rushperiodene med en relativt lang ubetalt pause mellom. Vi opplever økt antall deltidsstillinger. Stadig flere sjåfører blir ansatt uten arbeidsplan. De får bare vite hvilke dager de har fri. Faktisk arbeidstid får de alt for ofte ikke vite før dagen før.

Nå ønsker man å utvikle nye bestillingstilbud. Det vil si at passasjerene i stedet for å reise etter rutetabeller, skal kunne bestille bussen når det passer for dem. Da vil arbeidsgiverne våre ha ansatte som er mer fleksible, og kan arbeide lønnet bare når passasjerene vil ha skyss. Jeg begynner snart å lengte tilbake til turbusser og fast betaling for 70-timers uke.

Rasende busstillitsvalgt: – Resultatet er et svik mot bussjåførene

Derfor streiket jeg

Denne bransjen er i ferd med å ta langsomt selvmord. Jeg tror ikke det er mulig å finne arbeidstakere i 2020, som vil være fornøyd med de lønns- og arbeidsvilkårene vi ser konturene av nå. Vi lever i en helt annen tid. Det er mulig at sånne arbeidsvilkår ser overkommelige ut i gjenskinnet fra direktørenes doble statsministerlønninger. Men ikke med en negativ reallønnsvekst i grenseland mot lavlønnsstatus. Ikke for meg i hvert fall.

Derfor streiket jeg. Selv om jeg egentlig ikke liker streik, så streiket jeg nå med stor kampvilje og stor frimodighet. Jeg vet ikke om noen annen lovlig måte å si fra. Arbeidsgiverne våre lyttet til det vi hadde å si. Eller kanskje de lyttet til Riksmekleren. Eller kanskje de hørte på alle støtteerklæringene vi fikk under streiken. I tretten år har vi prøvd andre fremgangsmåter som ikke har virket. Nå har vi fått en avtale flertallet i forhandlingsdelegasjonene vil anbefale medlemmene å stemme ja til. Bussene er i rute igjen over det ganske land. Noen er kjørt av sjåfører som mener at vi opplever en stadig tøffere arbeidsdag med stadig mindre kjøpekraft. Andre mener vi har fått det som er mulig i denne omgang. Hvem det er flest av vil uravstemningen 22. oktober vise.

Jeg er imidlertid overbevist om at jeg har omtrent samtlige sjåfører i ryggen når jeg sier det varmer med alle støtteerklæringene vi har fått. På tross av at vi har gjort hverdagen enda mer komplisert for svært mange av våre trofaste passasjerer, så gir de oss tommel opp og Stå på-hilsninger. Det er vi utrolig takknemlig for.

Leder for bussjåførene: – Jeg måtte tenke meg om flere ganger, men jeg er like forbanna

05.10.2020
11:58
23.10.2020 12:28



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom