JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Anbudskonkurransene endret bransjen, mener bussjåfør Ørjan Takle.

Anbudskonkurransene endret bransjen, mener bussjåfør Ørjan Takle.

Tormod Ytrehus

Debatt

Bussbransjen er i ferd med å ta langsomt selvmord, skriver sjåfør Ørjan Takle

Den lokale klubblederen i Fellesforbundet ser tilbake på livet som bussjåfør.
05.10.2020
11:58
23.10.2020 12:28
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Jeg fikk mine første lønnsutbetalinger midt på 60-tallet. Siden har det knapt gått en måned uten en eller annen lønnsutbetaling. Det har blitt noen arbeidsgivere på de årene. Og jeg har sett sider av arbeidslivet mange vil ha problemer med å tro på. Jeg har fått delta i et arbeidsliv i forandring.

I 1968 fikk vi 42,5 timers og fem dagers arbeidsuke for de fleste arbeidstakerne. I 1976 fikk vi 40 timers arbeidsuke. I 1977 kom det ny arbeidsmiljølov med maksimal arbeidstid pr dag på 9 timer, og 40 timers arbeidsuke. I 1986 fikk de med tariffavtale 7,5 timers arbeidsdag og 37,5 timers arbeidsuke. Etter det har vi justert på tariffavtaler, Hovedavtalen og Arbeidsmiljøloven. Men det har ikke blitt så mange nye revolusjoner.

Siste: Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret

Da jeg først begynte som bussjåfør i 1977 var mangelen på sjåfører i private selskap ekstrem. Vi kunne plukke ut de skiftene vi ville ha. Mens det i Oslo Sporveier var ansettelsesstopp. De hadde høyere lønn og mer enn nok sjåfører. På turbuss hadde vi fast betaling for 70-timers uke, og overtid ut over det. Min lengste uke i 1979 var på 115 timer. Riktignok inklusive lunsjstopp og fergereiser.

Så var jeg borte fra bransjen i 30 år. Jeg kom tilbake til en bransje med en forholdsvis fersk bussbransjeavtale. Borte var skillet mellom offentlige og private selskaper. Bransjen var på full fart inn i en tilværelse med anbudskonkurranse. Lønnen lå tett opp til gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det ble satset på kompetanseheving. Vi fikk 4 opplæringsmoduler som hver av de ga 3 kroner i økt timelønn. Jeg hadde inntrykk av at rekrutteringen var overkommelig for de fleste busselskapene.

Stort intervju: Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd

For hvert anbud blir hverdagen dårligere

Anbudskonkurransene endret bransjen. Fylkeskommunale administrasjonsselskap skulle i detalj bestemme rutetraseer, rutetider, busstørrelser, utstyrsnivå, garasjeanlegg og det meste som berører drift av kollektivtrafikk. Det var ingen formell kontakt mellom oss sjåfører og de som bestilte vår arbeidsinnsats. Vi bussjåfører var og er fortsatt ikke alltid like imponert over resultatet. Og vi mener det er brudd på blant annet Arbeidsmiljølovens hjemling av medbestemmelse. Det mente Arbeidstilsynet også. Men loven var ikke sterk nok til at Arbeidstilsynet kunne gjøre noe med det.

Arbeidsgiverne våre ble satt til å konkurrere i en konkurranse der omtrent alle variabler var gitt av oppdragsgiverne. Bussene var så detaljert beskrevet at det ikke hadde noen stor betydning for fabrikkene hvem som bestilte dem. Prisen var trolig nokså lik uavhengig av hvem som fikk anbudet. Service er lik uavhengig av hvem som drifter bussen. Antall kilometer er langt på vei bestemt av bestillerne. Det er mulig selskapene kan forhandle marginale forskjeller i drivstoffpriser. Garasjeanleggene eies av fylkeskommunene og leieprisene er like for alle selskapene. Så hva er det da igjen å konkurrere om? Så godt som ingenting annet enn sjåførenes lønns- og arbeidsvilkår. Og så lenge anbudet i hovedsak avgjøres på pris, så blir lønns- og arbeidsvilkårene presset til det ytterste.

For hvert nye anbud blir arbeidshverdagen vår dårligere. Det knipes noen minutter på oppmøtetid. Det er blant annet den tiden vi bruker på sikkerhetssjekken av bussen. Det knipes noen minutter på kjøretidene fra garasjen til startsted. Det knipes minutter på opplastingstid. Det knipes noen minutter på reguleringstid og snutid på enden av rutene. Vi får en stadig mer stressende arbeidsdag.

Aktuelt: Bussjåførene får ny lønn. Streiken er over

Lønna sakker akterut

Sakte men sikkert stoppet også lønnsutviklingen opp. Det er ikke marginer i driften til å imøtekomme utgiftene knyttet til normal lønnsvekst i samfunnet. Sier direktørene våre. De har forhandlet vekk muligheten til å la sjåførene få del i den generelle lønnsutviklingen i samfunnet i kampen om å vinne stadig nye anbudskontrakter. På de siste 13 årene har vi tapt 40.000 kroner sammenlignet med det nivået partene var enig om at vi skulle ha. Halvparten er blitt borte de 4 siste årene. Vi har hatt en negativ reallønnsvekst. Akkurat det har imidlertid ikke hindret direktørene i bransjen å få en knapp sjåførlønn i lønnsøkning.

Nå er vi tilbake der vi var da partene var enig om å gi sjåførene en lønn mer på linje med industriarbeiderlønn. Vi trenger tusen nye sjåfører årlig, og klarte bare å rekruttere tre hundre før pandemien ga tilførsel av permitterte sjåfører fra kommersiell bussvirksomhet.

Vi får stadig mer deltskift. Det vil si skift der vi kjører i begge rushperiodene med en relativt lang ubetalt pause mellom. Vi opplever økt antall deltidsstillinger. Stadig flere sjåfører blir ansatt uten arbeidsplan. De får bare vite hvilke dager de har fri. Faktisk arbeidstid får de alt for ofte ikke vite før dagen før.

Nå ønsker man å utvikle nye bestillingstilbud. Det vil si at passasjerene i stedet for å reise etter rutetabeller, skal kunne bestille bussen når det passer for dem. Da vil arbeidsgiverne våre ha ansatte som er mer fleksible, og kan arbeide lønnet bare når passasjerene vil ha skyss. Jeg begynner snart å lengte tilbake til turbusser og fast betaling for 70-timers uke.

Rasende busstillitsvalgt: – Resultatet er et svik mot bussjåførene

Derfor streiket jeg

Denne bransjen er i ferd med å ta langsomt selvmord. Jeg tror ikke det er mulig å finne arbeidstakere i 2020, som vil være fornøyd med de lønns- og arbeidsvilkårene vi ser konturene av nå. Vi lever i en helt annen tid. Det er mulig at sånne arbeidsvilkår ser overkommelige ut i gjenskinnet fra direktørenes doble statsministerlønninger. Men ikke med en negativ reallønnsvekst i grenseland mot lavlønnsstatus. Ikke for meg i hvert fall.

Derfor streiket jeg. Selv om jeg egentlig ikke liker streik, så streiket jeg nå med stor kampvilje og stor frimodighet. Jeg vet ikke om noen annen lovlig måte å si fra. Arbeidsgiverne våre lyttet til det vi hadde å si. Eller kanskje de lyttet til Riksmekleren. Eller kanskje de hørte på alle støtteerklæringene vi fikk under streiken. I tretten år har vi prøvd andre fremgangsmåter som ikke har virket. Nå har vi fått en avtale flertallet i forhandlingsdelegasjonene vil anbefale medlemmene å stemme ja til. Bussene er i rute igjen over det ganske land. Noen er kjørt av sjåfører som mener at vi opplever en stadig tøffere arbeidsdag med stadig mindre kjøpekraft. Andre mener vi har fått det som er mulig i denne omgang. Hvem det er flest av vil uravstemningen 22. oktober vise.

Jeg er imidlertid overbevist om at jeg har omtrent samtlige sjåfører i ryggen når jeg sier det varmer med alle støtteerklæringene vi har fått. På tross av at vi har gjort hverdagen enda mer komplisert for svært mange av våre trofaste passasjerer, så gir de oss tommel opp og Stå på-hilsninger. Det er vi utrolig takknemlig for.

Leder for bussjåførene: – Jeg måtte tenke meg om flere ganger, men jeg er like forbanna

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.10.2020
11:58
23.10.2020 12:28Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Stortinget

LO vedtok en kraftig økning av pengegavene til de rødgrønne partiene