DØDSFELLER: Senest i mars omkom en bussjåfør i en frontkollisjon ved Stange i Innlandet fylke, men Norge kan ikke sette strengere krav enn resten av Europa, mener samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Jan Morten Frengstad, Hamar Arbeiderblad
Kollisjonssikkerhet for bussjåfører
EØS-avtalen hindrer norske krav til sikkerhet for bussjåførene, mener Knut Arild Hareide
Norge må akseptere busser med dårlig sikkerhet for sjåførene så lenge bussene tilfredsstiller felleseuropeiske krav, er beskjeden fra samferdselsministeren.
roy@lomedia.no
Det kommer fram i et svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Sverre Myrli fra Arbeiderpartiet [ekstern lenke]. Magasinet for fagorganiserte har i flere runder skrevet om flere dødsulykker der bussjåfører har omkommet fordi førerplassen har vært dårlig beskyttet ved kollisjoner.
Med spørsmålet til Myrli, har saken også nådd Stortinget, men spørsmålet om det var aktuelt med en norsk standard på dette området, ble avvist av samferdselsminister Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti.
– Norge er etter EØS-avtalen forpliktet til å akseptere busser som er godkjent i henhold til de felleseuropeiske kravene – noe som innebærer at vi ikke kan ha egne kjøretøytekniske krav som medfører at vi ikke godkjenner busser som er typegodkjente i EU. EU har ikke spesielle krav til frontbeskyttelse i buss, skriver Hareide i sitt svar.
Bakgrunn: – Vi har overhodet ingen flere sjåfører å miste, sier Fellesforbundet
(Saken fortsetter under bildet)
SER PÅ UNNTAK: Statens vegvesen og samferdselsdepartementet vil i løpet av året vurdere om det kan settes strengere krav til sjåførsikkerhet på busser som er går i løyvepliktig transport, opplyser Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Han legger til at Statens vegvesen har tatt opp problemstillingen knyttet til beskyttelse av fører i buss internasjonalt i arbeidsgrupper som de deltar i.
– Ettersom det er relativt få ulykker av denne type internasjonalt, har vi imidlertid ikke fått de andre landene med på å utvikle nye krav til frontbeskyttelse i buss. Utarbeidelse av internasjonale krav på dette området synes derfor ikke å være en prioritert oppgave, da det er andre områder som har høyere prioritet når det gjelder tiltak for å forbedre sikkerheten i trafikken i andre land, fortsetter han.
Fått med deg denne? Bussjåfør Simen fikk kroppen knust i 30 km/t. Sjåføren i den andre bussen døde momentant
Vil gi dyrere busser
Hareide peker på at det fra neste sommer vil komme krav om blant annet automatisk bremsesystem for turbusser. Han åpner imidlertid for at det kan settes strengere krav i busser som går i løyvemessig trafikk.
– Statens vegvesen vil i samarbeid med Samferdselsdepartementet i løpet av året vurdere om det kan innføres krav til at buss som brukes i løyvemessig trafikk skal ha ekstra beskyttelse for fører som en del av bussens konstruksjon. En slik bestemmelse vil imidlertid gjøre bussen dyrere og utvalget av busser begrenses, da det ikke er alle bussprodusenter som leverer buss med ekstra forsterkning foran, står det i Hareides svar.
Mye lest: Kan arbeidsgivar ta delar av tipsen til tilsette? Denne rettssaka vil påverke heile bransjen
– Oser ikke handlekraft
Sverre Myrli er ikke videre imponert over svaret han har fått.
– Jeg har jo oppfattet samferdselsministeren om positivt til å sette strengere norske krav, men dette svaret oser jo ikke akkurat av handlekraft, sier Myrli.
Han mener det er merkelig at man kan være så passive samtidig som man har en nullvisjon om skadde og omkomne i trafikken.
– Det må jo selvsagt også gjelde yrkessjåførene, men når det gjelder bussene ser vi at sikkerheten for sjåførene har blitt dårligere og dårligere. Dette kan ikke vi som politikere slippe tak i, sier han.
Mye delt: Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto
(Saken fortsetter under bildet)
OPPSIKTSVEKKENDE: – Hvis ikke Norge kan stille nasjonale krav på sikkerheten til bussjåførene, er det oppsiktsvekkende, sier Sverre Myrli fra Arbeiderpartiet.
Helge Rønning Birkelund
Myrli viser til at innenfor EØS-avtalen er det mulig å stille strengere krav nasjonalt både når det gjelder miljø og sikkerhet.
– Hvis det ikke er mulig når det gjelder sikkerheten for bussjåfører, så er det i så fall veldig oppsiktsvekkende, og noe vi må komme til bunns i. Vi må finne ut hvilket handlingsrom vi har i Norge, sier Sverre Myrli.
Denne skaper debatt: Streik er ein av grunnane til at Norge er verdas beste land å bu i, meiner forfatter
Ulovlige anbud?
Også i Fellesforbundet blir svaret fra Hareide mottatt med undring, ikke minst siden statssekretæren i departementet for få uker siden sa nasjonale krav var under vurdering.
– Dette skurrer veldig. Tidligere har departementet sagt at det var fritt fram for fylkeskommunene å legge inn strengere krav til sikkerheten i sine anbudsutlysninger, men hvis EØS-avtalen hindrer Norge i å sette strengere krav, skulle man jo tro at anbudsutlysningene til fylkeskommunene også må være ulovlige i henhold til samme avtale, sier forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen.
Han mener svaret til Hareide viser at det må avklares hvilke muligheter Norge har på egen kjøl for å sikre sjåførene bedre ved kollisjoner.
(Saken fortsetter under bildet)
SKURRER: Forbundssekretær i Fellesforbundet, Dag-Einar Sivertsen, mener svaret til Hareide gir helt andre signaler enn det som har kommet fra departementet tidligere. – Dette skurrer veldig, sier han.
Håvard Sæbø
Sivertsen sier også at svaret tyder på at departementet ikke prioriterer bussjåførenes sikkerhet så høyt som de påstår.
– Når departementet uttaler seg så forskjellig med så kort mellomrom, kan det nesten virke som de driver ap med oss. Her virker det som om departementet gjør hva de kan for å tåkelegge. De gjemmer seg nok en gang bak EØS-avtalen og internasjonale reguleringer. Det kan bety at vi har betydelig lengre vei å gå enn vi håpet i denne saken, sier Dag-Einar Sivertsen.
– Dumper sikkerheten
Norsk Jernbaneforbund organiserer også mange bussjåfører, og leder Jane B. Sæthre, mener svaret fra Hareide viser at et regjeringsskifte er på høy tid.
– EUs transportpolitikk bidrar ikke bare til dumping av arbeidsvilkår, men også dumping av sikkerheten for både sjåfører og reisende. Når man ser en slik «blekkbuss» der bare frontruta beskytter sjåføren, så virker det som de har mista gangsynet når det gjelder sikkerheten. Den sittende regjeringa er på evig jakt etter økonomiske gevinster, men de billigste løsningene er sjelden bra nok. Derfor må vi håpe at en ny regjering til høsten kan gi oss en ny transportpolitikk, sier Jane B. Sæthre.
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke