Jane B. Sæthre, forbundsleder i Jernbaneforbundet mener resultatet fra meklingen ikke er noe mer enn greit. – Vi er er vi et stykke på vei, men vi har fortsatt mye igjen før vi har tatt igjen industriarbeideren, sier Sæthre.
Jan-Erik Østlie
Bussjåførlønna:
Forbundsleder Jane B. Sæthre håper bussjåførene vil si ja i uravstemningen
Busstreiken er avblåst. Forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF) mener de har fått et oppgjør hun karakteriserer som greit, men fornøyd er hun ikke. Hun håper likevel bussjåførene vil si ja i uravstemningen.
morten.hansen@lomedia.no
Et samlet tillegg på minimum 19.500 kroner for 2020 og 2021 – i tillegg til det generelle tillegget i neste års mellomoppgjøret – og en innrømmelse fra arbeidsgiver var nok til å få flertallet i forhandlingsdelegasjonene til å avblåse busstreiken.
NJF-leder Jane B. Sæthre karakteriserer oppgjøret for greit.
– Setter man det inn i den situasjonen vi er i, så er det greit. Men jeg er ikke fornøyd. Jeg tror likevel det er fornuftig å avblåse streiken nå, sier Sæthre.
Siste: Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret
Støtte til sjåførene
Hun trekker fram økende koronasmitte i de store byene, slitasje på de streikende, og ikke minst at bussjåførene har fått belyst – og støtte for – sin dårlige lønn og arbeidshverdag.
Bussjåførene får ny lønn. Streiken er over
– Å fortsette streiken tror jeg vil være tøft. Nå er vi et stykke på vei, men vi har fortsatt mye igjen før vi har tatt igjen industriarbeideren. Men vi har opinionen i ryggen og vi har fått en innrømmelse fra arbeidsgiver om at etterslepet er reelt, konstaterer Sæthre.
Hun mener den store støtten fra de reisende er noe sjåførene må ta med seg videre lønnskampen. Passasjerene har fått øynene opp for hvordan arbeidshverdagen er.
Rasende busstillitsvalgt: – Resultatet er et svik mot bussjåførene
Kampen er ikke over
Nå gjenstår det å se om forhandlingsresultatet blir godkjent av medlemmene i uravstemningen. Sæthre har tro på at det skal gå. Sikker er hun ikke. Hun poengterer at det var uenighet i forhandlingsdelegasjonene om forslaget fra NHO Transport. Også internt i NJFs delegasjon var det uenighet.
Åtte av ti nordmenn støttet de streikende bussjåførene
– Men flertallet både hos oss og totalt i delegasjonene mente det var en avtale vi kunne skrive under på. Det betyr likevel ikke at sjåførenes kamp er over, konstaterer Sæthre.
Arbeidsgivernes ansvar
Hun fastslår at bussjåførene skal opp på det nivået som ble avtalt da Bussbransjeavtalen ble etablert. På linje med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er fortsatt et mål og et krav. Hun slår fast at det hviler et stort ansvar på arbeidsgiverne.
– Det er arbeidsgiverne som har fått oss i den situasjonen vi er i. De har et stort ansvar for å få oss ut av den. Det er de som har brutt en avtale som de selv har skrevet under på, sier Sæthre.
Leder for bussjåførene i Fellesforbundet: – Jeg måtte tenke meg om flere ganger, men er like forbanna
Forstår skuffelsen
Også hovedtillitsvalgt i Vy Buss, Finn Arne Solberg, er spent på hva medlemmene vil si. Han tror dette kan bli vanskelig å få en godkjenning av avtalen.
– Avtalen vi har skrevet under på gir oss et opphold i streiken, så får medlemmene bestemme hva vi skal gjøre videre. Men velger folk å lese hva vi har blitt enige om, mener jeg de bør stemme ja i uravstemningen, sier Solberg.
Han har forståelse for at mange er skuffet. Men mener avtalen partene er blitt bedre enn hva som kunne blitt oppnådd ved å fortsette streiken.
– Ingen er fornøyd med dette. Men hva hadde vi oppnådd hvis vi hadde stått på videre? Jeg tror det hadde blitt tvungen lønnsnemnd. Det hadde kanskje vært mere komfortabelt for partene, men det hadde blitt mindre penger, fastslår Solberg.
Uansett sikret 2,50
Også han er fornøyd med at NHO Transport har anerkjent kravet om en lønn på linje med industriarbeideren. Men karakteriserer det som en innrømmelse med en bismak.
Bussjåfør Geir Håvard og kollegene er på jobb 55 timer i uka – men får kun betalt for drøyt 35
– Men klarer vi å riste av oss skuffelsen tror jeg det er starten på en ny kamp som vil gi oss mer. Vi har fortsatt utfordringer som ikke er løst, men som er belyst. Jeg lover at det kommer til å bli gode diskusjoner neste år – selv om det er et mellomoppgjør.
Han poengterer at neste års tillegg på 2,50 kroner, i tillegg til det generelle tillegget, er en garantisum. Solberg og de andre som har forhandlet på vegne av bussjåførene vil ikke gå i fella fra 2018. Da ble et tidligere framforhandlet tillegg avkortet.
– Vi vet ikke hvordan samfunnet ser ut neste år. Koronapandemien kan ha rammet økonomien hardere. Vi skal stå på for at det beløpet blir høyere, men vi er uansett sikret 2,50, sier Solberg.
Debatt: Bussbransjen er i ferd med å ta langsomt selvmord – men kan reddes, skriver sjåfør Ørkan Takle
Finn Arne Solberg, hovedtillitsvalgt i Vy Buss, skjønner at sjåførene er skuffet etter halvannen uke i streik. Han mener resultatet er bedre enn hva som ville blitt resultatet av en fortsatt streik.
Morten Hansen
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Jøran Grønstad