Arbeidsrettssak om merarbeid:
Full seier til avisbudene i Arbeidsretten
Over en toårsperiode fikk ikke fem-seks avisbud i Lillehammer betalt for hele tiden de jobbet. Tariffstridig og må etterbetales, sier en enstemmig Arbeidsrett.
IKKE BORTKASTET: Helt siden 2017 har avisbudene i Innlandet Distribusjon AS på Lillehammer og tillitsvalgt for Fellesforbundet, Rune Kristiansen kjempet for å få betalt for den tiden de har jobbet. Nå har Arbeidsretten gitt avisbudene fullt medhold. Det betyr at kampen ikke har vært bortkastet.
Roy Ervin Solstad
roy@lomedia.no
Det vil koste arbeidsgiveren, Innlandet Distribusjon AS på Lillehammer i størrelsesorden 100.000 kroner.
– Nå blir det feiring i løpet av uken, sier en strålende fornøyd Rune Kristiansen når Magasinet for fagorganiserte møter ham på jobb i halv to-tiden natt til tirsdag 26. oktober.
Blant de andre avisbudene sitter også smilene løst når de får høre siste nytt.
Siste utvikling i saken: Hundrevis av avisbud over hele landet kan ha krav på etterbetaling, mener Fellesforbundet
Tusen tilfeller
Elleve timer tidligere kom dommen fra Arbeidsretten, og Kristiansen som er avisbud og klubbleder for de avisbudene som er organisert i Fellesforbundet, kunne puste lettet ut.
Arbeidsretten: Du kan lese hele dommen her
Helt siden 2017 har han kjempet en kamp mot Innlandet Distribusjon AS på Lillehammer om betaling for mertid for avisbudene. Mertid er tiden avisbudene bruker utover den estimerte tiden ruta de går eller kjører, skal ta.
Konflikten mellom fem-seks av avisbudene og arbeidsgiverne i Innlandet Distribusjon AS på Lillehammer, har dreid seg om denne mertiden. I årene 2017 og 2018 opplevde avisbudene avkorting eller kutt i den innmeldte mertiden rundt tusen ganger. Ofte har mertiden blitt halvert, slik at eksempelvis en ekstra time mertid, har budene kun fått en halvtimes betaling for.
Bakgrunn: Avisbudene har jobbet tusen ganger uten betaling, mener LO
(Saken fortsetter under bildet)
MER ENN AVISER: Årsaken til den store variasjonen i tidsbruken på rutene, skyldes at avisbudene nå leverer ut langt mer enn bare aviser. Her er Rune Kristiansen i ferd med å plukke nybakte brød som skal ut til abonnentene på rutene.
Roy Ervin Solstad
– Totalt har vi registrert 433 timer mertid som vi ikke har fått betalt for, forteller Kristiansen.
Timelønna den gangen var på mellom 220 og 240 kroner timen, inkludert tillegg, så selv uten forsinkelsesrenter vil kravet trolig bli sekssifret.
Avisbudene med Fellesforbundet og LO i ryggen stevnet nemlig arbeidsgiveren for tariffbrudd, da de mente at tariffavtalen ikke ga arbeidsgiverne mulighet til å avslå innmeldt mertid fra avisbudene. Det spørsmålet har Arbeidsretten behandlet og mandag 25. oktober kom konklusjonen.
Der sier en enstemmig Arbeidsrett at Innlandet Distribusjon AS på Lillehammer sine avslag og avkorting av den reelle arbeidstiden til avisbudene var tariffstridig.
Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene
(Saken fortsetter under bildet)
HÅPER PÅ BEDRE ARBEIDSMILJØ: Rune Kristiansen forteller at det spesielt i 2017 og 2018 var anspent på jobben. Nå håper han at dommen kan bidra til at samarbeidsklimaet mellom de ansatte og ledelsen blir bedre.
Roy Ervin Solstad
NHO talte for døve ører
Arbeidsgiveren med Mediebedriftenes Landsforening og NHO i ryggen har hevdet at LO sin forståelse av tariffavtalen i realiteten betyr at avisbudene selv kan avgjøre lengden – og dermed betalingen for sine egne arbeidsdager. – Det gjør det umulig for distribusjonsselskapene å ha kontroll på eget lønnsnivå, sa NHOs advokat Eirik Hognestad under hovedforhandlingene i Arbeidsretten.
Han talte for døve ører, for også NHO sine partsrepresentanter i Arbeidsretten støttet LO og avisbudenes syn.
«Avisbudavtalen åpner ikke for annen betaling enn timelønn for arbeidet tid. Den gir ikke åpning for at arbeidsgiver etter eget skjønn kan avvise eller avkorte reelle mertidskrav», heter det i dommen, og argumentet om at avisbudene med en slik forståelse kan bestemme egen arbeidstid og lønn, ble kontant avvist:
«Anførselen kan ikke tillegges vekt. Som påpekt av LO er det arbeidsgiver som har kontroll over hvilke produkter som skal omfattes av ombæringen. Arbeidsgiver vil også alltid kunne kreve kontrollmåling hvis det for en budrute fremmes mange mertidskrav. Arbeidsretten vil i tillegg peke på at et godt samarbeid om en realistisk oppmåling av budrutene og klare retningslinjer for håndtering av mertidskrav kan føre til bedre kontroll og oversikt, og mindre behov for mertid», står det videre å lese i dommen.
Podkast: Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren
(saken fortsetter under bildet)
60 ÅRS ERFARING: Rune Kristiansen og broren Dag (med ryggen til) har til sammen omtrent 60 års erfaring som avisbud. Dommen i Arbeidsretten betyr at de i fremtiden er sikret å få betalt for jobben de gjør, sier de to.
Roy Ervin Solstad
To år med etterbetaling
Konklusjonen i den enstemmige dommen er at LO og avisbudene får fullt medhold i sin forståelse av tariffavtalens punkt om mertidsbetaling. Det vil også medføre at Innlandet Distribusjon AS på Lillehammer kan vente seg et saftig krav om etterbetaling til de fem-seks avisbudene.
«Krav som er avslått eller avkortet i strid med den tarifforståelsen Arbeidsretten har lagt til grunn, vil være tariffstridige og arbeidsgiver vil være tariffrettslig forpliktet til å etterbetale de berørte arbeidstakerne,» slår Arbeidsretten fast.
Denne skaper debatt: UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver
– Sikrer betaling for jobben
LOs advokat Rune Lium som førte saken på vegne av avisbudene sier det er en veldig god dom for avisbudene.
– Dette er full seier på alle punkter, og det er ekstra gledelig at dommen er enstemmig, sier han.
Lium legger til at kravene fra avisbudene er noe andre yrkesgrupper tar for gitt, nemlig å få betalt for tiden de faktisk bruker på arbeidet.
– Det er arbeidsgiver som har kontroll over hvor mye arbeid hvert enkelt bud tildeles, og det er arbeidsgiver som har gevinsten når oppdragsmengden øker. Det er derfor helt rimelig at avisbudene som gjør jobben også får fullt betalt, understreker han.
Det eksakte beløpet som arbeidsgiver må ut med til avisbudene etter dommen, er ifølge Lium ikke beregnet ennå.
– Arbeidsretten har konkludert med at arbeidsgivers avslag på mertid var tariffstridig, og avisbudene har krav på å få etterbetalt. Det viktigste med dommen er likevel at den for fremtiden sikrer at avisbudene har krav på å få betalt for jobben de gjør, avslutter han.
EU-rapport: Dei som hadde minst tapte mest på koronakrisa
(Saken fortsetter under bildet)
KLAR FOR FEIRING: – Vi skal feire seieren i Arbeidsretten i løpet av uka, forteller Rune Kristiansen, før han setter seg i bilen og kjører den ti mil lange ruta si.
Roy Ervin Solstad
Ønsker ikke å kommentere
Administrerende direktør i Innlandet Distribusjon, Vidar Opsalhagen, henviste mandag kveld til Mediebedriftenes Landsforening for kommentarer til dommen, men leder i MBLs juridiske avdeling, Pernille Børset, ønsker foreløpig ikke å kommentere dommen.
– Jeg tror ikke vi kan si mer på det nåværende tidspunkt enn at vi har fått dommen og må gå igjennom den, sier Børset.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.