JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i egg- og fjærfeindustrien: – Bra lønnsomhet i denne bransjen

Partene er enige i forhandlingene for egg- og fjærfekjøttindustrien. Men LO-forbundet NNN mener det er mer å hente i de lokale forhandlingene.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Det nærmer seg slutten for årets tariffoppgjør for medlemmene i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund).

Nest sist ut var egg- og fjærfekjøttindustrien. Denne overenskomsten er en av de to bransjene i NNN som ligger i vannskorpa for å defineres som lavlønnet (det vil si ligge under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn).

Årets oppgjør betegner forbundssekretær og forhandlingsansvarlig Line Grønmo Haugland som «bra». Men:

– Vi er avhengige av at alle går hjem og gjør et godt stykke arbeid i de lokale forhandlingene. Nå er det bra lønnsomhet i denne bransjen, og det skal være rom til å få ut mer lokalt. Det trengs hvis vi skal klare å løfte bransjen opp over lavlønnsgrensen, sier Haugland til NNN-arbeideren.

7+3 kroner

De harde tall og fakta ser sånn ut:

Minstelønnssatsen økes til 216,15 kroner inkludert generelt tillegg

• Generelt tillegg til alle på 7 kroner

• 1 års ansiennitetstillegget økes med 3 kroner 7,30

• Skiftsatsene for kveldsarbeid økes med 12 kroner timen, til henholdsvis 25 (kl. 18-21) og 36 kroner timen (kl. 21-24)

• Båndkontrollørene på renselinje får nå tillegget på 9 kroner for hele arbeidstida, uavhengig om de jobber som båndkontrollør eller ikke

– Det siste gjelder ikke så mange, men det er viktig. Man glemmer jo ikke den kunnskapen selv om man settes til andre arbeidsoppgaver, sier forbundssekretær Haugland.

• Hele enighetsprotokollen finner du her

Kan bli slått sammen

Partene ble også enige om å sette ned et utvalg som skal se på mulighetene for å slå denne overenskomsten sammen med kjøttindustrien.

Forbundssekretær Line Grønmo Haugland og NHO Mat og Drikkes Caroline Weedon Heide.

Forbundssekretær Line Grønmo Haugland og NHO Mat og Drikkes Caroline Weedon Heide.

Erlend Angelo

Her er det store lønnsforskjeller mellom de to overenskomstene.

– Vi får ta det stegvis, og se hvor langt vi kommer når arbeidet skal være ferdig november 2025, sier Haugland.

Når forhandler NNN årets lønnsoppgjør?

22.–23. april: Bryggerier og mineralvannfabrikker

24.–25. april: Kjøttindustrien

29.–30. april: Meieriindustrien

29.–30. april: Mat- og drikkevare-industrien

2.–3. mai: Bakeri- og konditorfagene

6. mai: Mat- og drikkevareindustrien (Virke)*

7. mai: Møller og fôrblanderier (Virke)

7. mai: Bakeri og konditorfagene (Virke)

7.–8. mai: Fiskeindustrien (Sjømat Norge)

13.–14. mai: Sjokolade, sukkervare og snacksindustrien

21.–22. mai: Melkebearbeidende industri

21.–22. mai: Møller- og fôrblanderier

22. mai: Margarinfabrikkene

22. mai: Idun

29.–30. mai: Egg- og fjærfekjøttindustrien

10.–11. juni: Vin- og brennevinsbransjen

* Noen bransjer ser ut til å forhandle dobbelt. Det stemmer bare delvis. Arbeidsgiverne er derimot organisert i ulike arbeidsgiverforeninger. Da har man gjerne separate forhandlinger, der den avtalen med fleste medlemmer forhandles først. I oversikten er motparten NHO Mat og Drikke, om ikke annet er spesifisert.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse