Lønnsoppgjøret i egg- og fjærfeindustrien: – Bra lønnsomhet i denne bransjen
Partene er enige i forhandlingene for egg- og fjærfekjøttindustrien. Men LO-forbundet NNN mener det er mer å hente i de lokale forhandlingene.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Det nærmer seg slutten for årets tariffoppgjør for medlemmene i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund).
Nest sist ut var egg- og fjærfekjøttindustrien. Denne overenskomsten er en av de to bransjene i NNN som ligger i vannskorpa for å defineres som lavlønnet (det vil si ligge under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn).
Årets oppgjør betegner forbundssekretær og forhandlingsansvarlig Line Grønmo Haugland som «bra». Men:
– Vi er avhengige av at alle går hjem og gjør et godt stykke arbeid i de lokale forhandlingene. Nå er det bra lønnsomhet i denne bransjen, og det skal være rom til å få ut mer lokalt. Det trengs hvis vi skal klare å løfte bransjen opp over lavlønnsgrensen, sier Haugland til NNN-arbeideren.
7+3 kroner
De harde tall og fakta ser sånn ut:
• Minstelønnssatsen økes til 216,15 kroner inkludert generelt tillegg
• Generelt tillegg til alle på 7 kroner
• 1 års ansiennitetstillegget økes med 3 kroner 7,30
• Skiftsatsene for kveldsarbeid økes med 12 kroner timen, til henholdsvis 25 (kl. 18-21) og 36 kroner timen (kl. 21-24)
• Båndkontrollørene på renselinje får nå tillegget på 9 kroner for hele arbeidstida, uavhengig om de jobber som båndkontrollør eller ikke
– Det siste gjelder ikke så mange, men det er viktig. Man glemmer jo ikke den kunnskapen selv om man settes til andre arbeidsoppgaver, sier forbundssekretær Haugland.
• Hele enighetsprotokollen finner du her
Kan bli slått sammen
Partene ble også enige om å sette ned et utvalg som skal se på mulighetene for å slå denne overenskomsten sammen med kjøttindustrien.
Forbundssekretær Line Grønmo Haugland og NHO Mat og Drikkes Caroline Weedon Heide.
Erlend Angelo
Her er det store lønnsforskjeller mellom de to overenskomstene.
– Vi får ta det stegvis, og se hvor langt vi kommer når arbeidet skal være ferdig november 2025, sier Haugland.
Når forhandler NNN årets lønnsoppgjør?
22.–23. april: Bryggerier og mineralvannfabrikker
24.–25. april: Kjøttindustrien
29.–30. april: Meieriindustrien
29.–30. april: Mat- og drikkevare-industrien
2.–3. mai: Bakeri- og konditorfagene
6. mai: Mat- og drikkevareindustrien (Virke)*
7. mai: Møller og fôrblanderier (Virke)
7. mai: Bakeri og konditorfagene (Virke)
7.–8. mai: Fiskeindustrien (Sjømat Norge)
13.–14. mai: Sjokolade, sukkervare og snacksindustrien
21.–22. mai: Melkebearbeidende industri
21.–22. mai: Møller- og fôrblanderier
29.–30. mai: Egg- og fjærfekjøttindustrien
10.–11. juni: Vin- og brennevinsbransjen
* Noen bransjer ser ut til å forhandle dobbelt. Det stemmer bare delvis. Arbeidsgiverne er derimot organisert i ulike arbeidsgiverforeninger. Da har man gjerne separate forhandlinger, der den avtalen med fleste medlemmer forhandles først. I oversikten er motparten NHO Mat og Drikke, om ikke annet er spesifisert.