JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjokolade- og snacksindustrien: Ny lønn, økte skiftsatser og en dæsj mental helse

Ansatte ble enige i sitt sentrale lønnsoppgjør natt til onsdag.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Årets lønnsoppgjør er godt over halvveis for ansatte i mat- og drikkevareindustrien, når nok en bransje i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) nå er ferdig med sitt lønnsoppgjør.

Sent natt til onsdag ble NNN og NHO Mat og Drikke enige om årets sentrale oppgjør for overenskomsten Sjokolade, Sukkervare og Snacksindustrien. For de rundt 660 NNN-medlemmene er dette de kalde fakta:

Som for resten av bransjene er minstelønnssatsen økt til 216,15 kroner (inkludert det generelle tillegget på kr 7 kroner)

• Generelt tillegg til alle på 7 kroner

• Justering av samtlige ansiennitetstrinn med 1 krone

• Skifttilleggene økes: Opp fra 20 til 21 prosent på annet skift, og opp fra 32 til 33 prosent på tredje skift

Alle tillegg gjelder fra 1. mai 2024. Resultatet skal ut på uravstemning med frist 14. juni.

Her kan du lese hele protokollen fra forhandlingene.

Tillitsvalgte fornøyd

Forbundssekretær Ingunn Vambeseth i NNN er fornøyd etter å ha signert enighetsprotokollen. Begrepet «her-og-nå-penger», som har blitt brukt mye i NNN-sfæren, stammer fra tariffkonferansen til denne bransjen.

Fra venstre forbundssekretær Ingunn Vambeseth, nestleder Bjørn Tore Kyllo, Pål Fredrik Haugaard (Nidar), Egil Bekkevold (Kims), Gøran Nilsen (Nidar), Gøran Nyberg (Freia) og Ivar Disenbroen (Maarud). 

Fra venstre forbundssekretær Ingunn Vambeseth, nestleder Bjørn Tore Kyllo, Pål Fredrik Haugaard (Nidar), Egil Bekkevold (Kims), Gøran Nilsen (Nidar), Gøran Nyberg (Freia) og Ivar Disenbroen (Maarud). 

Erlend Angelo

Og det målet mener Vambeseth og forhandlingsutvalget er nådd med årets resultat.

– De tillitsvalgte er særlig fornøyd med å ha fått justert opp skifttilleggene. Det er veldig mye skiftgang i bransjen, så dette treffer en stor andel av arbeidsstokken, sier Vambeseth til NNN-arbeideren.

Les også: Orkla-sjefen tjente 25,5 millioner: – Skaper forventninger til lønnsoppgjøret

Samtidig skal det forhandles lokalt, understreker forbundssekretæren.

I 2022-oppgjøret fikk man inn en tydelig presisering om at den sentrale rammen kun er et gjennomsnitt, og dermed ikke bestemmende for de lokale forhandlingene i den enkelte bedrift.

– Det er fortsatt rom opp til ramma fra frontfaget på 5,2 prosent. Uansett er det verken tak eller gulv; det er de fire kriteriene og situasjonen i den enkelte bedriften som er avgjørende, sier Vambeseth.

• Les også: Næringsministeren på Freia-besøk: – Vi må lage mer av maten i Norge

I protokollen er det også understreket at den ordinære arbeidstida er fra mandag til fredag.

– Det er noen som har opplevd diskusjoner om dette der ute, forklarer Vambeseth.

Psykisk helse

Utover det følger også denne bransjen teksten fra «NNNs frontfag» for bransjeutvalg om etter- og videreutdanning.

En nyvinning blant årets NNN-oppgjør er derimot denne setningen: «Partene har diskutert psykisk helse og understreker betydningen av å fremme mer åpenhet om dette temaet på arbeidsplassen.»

– Heldigvis er ikke dette temaet så tabubelagt lenger, og nå har de tillitsvalgte med seg en setning som gjør at de lettere kan sette dette på dagsorden lokalt. Arbeidsgiverne var også positive til å ta inn dette, sier Vambeseth.

Mental helse er også ventet i et senere NNN-oppgjør, når møller- og fôrblanderier forhandles neste uke.

Når forhandler NNN årets lønnsoppgjør?

22.–23. april: Bryggerier og mineralvannfabrikker

24.–25. april: Kjøttindustrien

29.–30. april: Meieriindustrien

29.–30. april: Mat- og drikkevare-industrien

2.–3. mai: Bakeri- og konditorfagene

6. mai: Mat- og drikkevareindustrien (Virke)*

7. mai: Møller og fôrblanderier (Virke)

7. mai: Bakeri og konditorfagene (Virke)

7.–8. mai: Fiskeindustrien (Sjømat Norge)

13.–14. mai: Sjokolade, sukkervare og snacksindustrien

21.–22. mai: Melkebearbeidende industri

21.–22. mai: Møller- og fôrblanderier

22. mai: Margarinfabrikkene

22. mai: Idun

29.–30. mai: Egg- og fjærfekjøttindustrien

10.–11. juni: Vin- og brennevinsbransjen

* Noen bransjer ser ut til å forhandle dobbelt. Det stemmer bare delvis. Arbeidsgiverne er derimot organisert i ulike arbeidsgiverforeninger. Da har man gjerne separate forhandlinger, der den avtalen med fleste medlemmer forhandles først. I oversikten er motparten NHO Mat og Drikke, om ikke annet er spesifisert.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse